Sabah

Göz tansiyonun­da KÖRLÜK TEHLIKESI

Halk tarafından göz tansiyonu olarak bilinen ve çoğunlukla 40 yaş üzerinde görülen glokom rahatsızlı­ğı zamanında ve doğru bir şekilde müdahale edilmezse ilerleyen dönemlerde körlük oluşabiliy­or

-

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göz Kliniği’nden Prof. Dr. Özlem Gürbüz Köz, “Dünya Glokom Haftası”na özel açıklamala­rda bulundu. Halk arasında göz tansiyonu şeklinde bilinen glokomun çoğunlukla 40 yaş üzerinde görülmekle beraber yeni doğan bebeklerde de ortaya çıkabildiğ­ine vurgu yapan Köz, “Ailesinde göz tansiyonu hastalığı ile takip edilen birinci derece yakınları bulunanlar risk altında. Yeni doğan bebeklerin de mutlaka göz doktoru tarafından kontrolü yapılmalı. Bebeklerde doğumdan itibaren ya da ilk birinci yılda gözler genellikle büyür ve kornea bulanıklaş­ır. Gözlerde sulanma ve ışığa hassasiyet olur. Göz tansiyonu çok sinsi bir hastalık, meydana gelen görme alanı kaybı hastalar tarafından ancak en son aşamaya gelindiğin­de ve görme kaybı iyice geliştiğin­de fark ediliyor. Genel olarak ağrı ya da benzeri göz şikâyetine sebebiyet vermiyor. Bu yüzden hastalık tanısı için her yıl göz tansiyonu ölçümü yapılmalı. Göz tansiyonun­daki artışa gerekli tedavi uygulanmaz­sa görme sinirinde hasar gelişir. En sonunda maalesef körlük oluşur” dedi. 2040 yılına kadar dünya çapında 111.8 milyon glokomlu olacağının tahmin edildiğini, glokomlula­rın yarısının teşhis, tedavi edilmediği­nden görme yetilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Köz, “Tedavide, göze damlatılan ilaçlar etkili” dedi.

“GÖRME KAYBI NEDENİ”

Köz, “Bazen öncelikle lazer tedavisi de uygulayabi­liyoruz. Tüm tedaviler başarılı sonuçlar sağlıyor. Geç kalınan olgularda maalesef aynı başarıyı yakalayamı­yoruz, çünkü kaybolan görme kaybını yerine koymak mümkün değil” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? %XUFX ŞEN
$N.$5$
%XUFX ŞEN $N.$5$

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye