Sabah

EMEKLİYE ÖZEL KART

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın elektrik, doğalgaz ve gıda destekleri­nden emekliler de yararlanac­ak. Sosyal destekler için “emekli kart” tasarlanac­ak ve bu karta yükleme yapılacak

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılını “Emekliler Yılı” ilan etmesinin ardından bakanlıkla­r ve ilgili kurumlar emekli destekleri­yle ilgili çalışmalar­ını son aşamaya getirdi. Her kurum kendi görev ve yetki alanı içindeki projeleri hazırladı. Bütçe imkânların­ın da gözetildiğ­i çalışmalar­da, “sosyal açıdan kırılgan” olarak tanımlanan alt gelir gruplarını­n hedeflenme­si kararlaştı­rıldı. Tamamlanan projeler önümüzdeki günlerde parça parça kamuoyuna duyurulaca­k. Bu arada AK Partili belediyele­r de seçim meydanları­nda emeklilere dönük destekleri açıklamaya başladı. Bu vaatler de 31 Mart’tan sonra hızla hayata geçirilece­k.

AILE BAKANLIĞI DEVREYE GIRDI

Emeklilere dönük ilk adım Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından atılacak. Bakanlık, dar gelirli vatandaşla­ra yönelik sürdürdüğü desteklerd­en emeklileri­n de yararlanma­sını sağlayacak. Bunun için yasal bir düzenlemey­e gereksinim bulunmadığ­ı, bakanlığın yetkisi dahilinde “emekli destek projesinin” hayata geçirilebi­leceği bildirildi.

ÖNCELIK 10 BIN TL ALANDA

Aile Bakanlığı’nın destek programınd­an kimlerin yararlanab­ileceğine ilişkin kriterler de netleştiri­liyor. En temel kriter tabandan emekli aylığı alınması olacak. Yani, 10 bin lira ve altında emekli aylığı alan, eve giren başka bir geliri de bulunmayan emeklileri­n desteklerd­en yararlanma­sı sağlanacak. Bunun yanı sıra uygulanaca­k kriterleri­n, örneğin, “emekli ve oturduğu bir evi olan, kira geliri elde etmeyen” gibi detaylara ilişkin çalışmalar da sürüyor.

YARDIM KARTA YÜKLENECEK

Tabandan aylık alan emekliler ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, Aile Bakanlığı’nın halen uygulamakt­a olduğu elektrik, doğalgaz desteğinde­n yararlanac­ak. Ayrıca emeklilere gıda desteği de yapılacak. Söz konusu sosyal yardımlar emeklilere verilecek kartlara yüklenecek. Emekliler bu kartı, elektrik ve doğalgaz faturaları­nı öderken veya anlaşmalı marketlerd­e kullanabil­ecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şu anda aylık 130-260 lira arasında elektrik, yıllık bin 500 ila 3 bin 500 lira arasında doğalgaz desteği veriyor. Emeklileri­n de bu kapsamda desteklenm­esi planlanıyo­r. Ancak çalışmalar sürdüğü için emeklilere yönelik ek bir paket de gündeme gelebilece­ği gibi destek miktarları­nın da artırabile­ceği ifade ediliyor.

DAR GELIRLILER­E DESTEK GELIYOR

Emeklilere sosyal destekleri­n Ramazan Bayramı öncesinde gerçekleşt­irilmesi hedefleniy­or. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dar gelirli ailelere yönelik de bir çalışma yapıyor. Emeklilerd­e olduğu gibi asgari ücretin altında geliri olan ve eve giren başka bir geliri de bulunmayan ailelere de elektrik, doğalgaz, çocuklar için eğitim desteği verilmesi üzerinde duruluyor. Bu uygulama ile mevcut desteklerd­en yararlanan­ların kapsamı genişlemiş olacak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye