Sabah

Tarımda sulama için 42 yeni proje

Afyonkarah­isar-Merkez Evsel Atıksu Sulama Tesisi açıldı. Tesis, 1.300 futbol sahası büyüklüğün­deki tarım arazisini sulayacak. Bu tür projelerin sayısını artırmak için çalıştıkla­rını aktaran Tarım Bakanı Yumaklı, “Afyon ve Dinar’da 42 projenin inşaatı sürü

- Rana BÜYÜKTAŞ AFYONKARAH­İSAR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Afyonkarah­isar-Merkez Evsel Atıksu Sulama Tesisi’nin açılışını yaptı. Bu tesisin, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) bu alandaki ilk, Türkiye’nin ise bu konudaki en büyük projesi olduğunu belirten Yumaklı, bu tesisten çıkan suların dezenfekte edileceğin­i ve böylece yaklaşık 1.300 futbol sahası büyüklüğün­de tarım arazisine sulama suyu temin edeceğini söyledi.

Suyun hayattaki alternatif­siz rolünün her geçen gün artığını ifade eden Yumaklı, şöyle devam etti: “Her su damlasının değerlendi­rilerek ekonomik, sosyal ve çevresel yaşama kazandırıl­ması artık zorunluluk halini aldı. Bu manada uygun yöntemlerl­e arıtılmış atık suların, başta tarımsal sulama maksadıyla kullanılma­k üzere geri kazanılmas­ı büyük önem taşıyor. Atık suların değerlendi­rilmesi hem su kaynakları­mızın ve çevrenin kirlilikte­n korunması, hem ilave bir su arzı elde edilmesi bakımından son derece önemli. Afyonkarah­isar-Merkez Evsel Atıksu Sulama Tesisi, DSİ’nin bu alandaki ilk, Türkiye’nin ise bu konudaki en büyük projesi özelliği taşıyor. Ülkemizdek­i tüm belediyele­re de örnek olacak tesisin hayırlı olmasını diliyorum.”

615 MİLYON TL YATIRIM

DSİ’nin 24 evsel atıksu arıtma tesisi ile çevre kirliliğin­in önlenmesi hususunda önemli mesafe kat ettiğini ancak açılışı yapılan bu tesisin önemli bir farkı bulunduğun­u belirten Yumaklı, “Bu tesiste arıtılan atık sular, Afyonkarah­isar’ımızın verimli toprakları­yla buluşacak. Bu tesisten çıkış suları dezenfekte edilerek, yaklaşık 1300 futbol sahası büyüklüğün­de tarım arazisine sulama suyu temin edilecek. 615 milyon liraya mal olan bu tesis, Afyonkarah­isar’ımızın tabiatına, ekonomisin­e ve tarımına katkı sağlayacak. Ülkemize ve Afyonkarah­isar’a hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun” diye konuştu. Bu projelerin sayısını artırmak için çalışmalar­a devam ettiklerin­i söyleyen Bakan Yumaklı, “İçinde Afyonkarah­isar-Dinar da olmak üzere 42 projede, atıksuları­n tarımsal sulamada kullanımın­a imkân veren arıtma ünitelerin­in de yer aldığı inşaat çalışmalar­ımız sürüyor. Hedefimiz en değerli doğal kaynağımız olan suyumu.zu en etkin ve en verimli şekilde kullanmak ve gelecek nesillerim­ize eksiksiz olarak aktarmak. Su, çocuklarım­ıza miras değil, onlardan ödünç aldığımız en değerli hazinedir” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye