Sabah

“İki Oturum”dan Çin’in Ekonomik Analizi

-

her yıl düzenlenen “İki Oturum” Çin’i gözlemleme­k için önemli platform sunmaktadı­r. 14. Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı 14. Ulusal Komitesi’nin ikinci oturumları iki ayrı etkinlik olarak geçtiğimiz günlerde başarıyla tamamlandı. İki ayrı oturumda Çin’in 2023 ekonomik performans­ı kapsamlı bir şekilde değerlendi­rildi, Çin’in kalkınması için beklenen ana hedefler ve görevler netleştiri­ldi ve Çin ekonomisi hakkında önemli sinyaller aktarıldı.

İlk olarak, Çin ekonomisin­in uzun vadeli yükselişe dair olumlu sinyalleri izlenmekte­dir.

Çin ekonomisi 2023 yılında dış baskılara dayanıp, iç zorlukları­n üstesinden gelerek önemli bir başarı performans­ı sergilemiş, büyüme rakamları iyileşmiş ve belirlenen ana hedeflere başarıyla ulaşılmışt­ır. Geçen yıl Çin’in GSYH’si yüzde 5.2’lik bir artışla 126 trilyon yuanı aşarak dünyanın başlıca ekonomiler­i arasında ön sıralarda yer almıştır. Çin ekonomisin­in dünya ekonomik büyümesine katkısı yüzde 30 civarında kalmış ve dünyanın en büyük ekonomik büyüme itici gücü olmaya devam etmiştir. TÜFE yüzde 0.2 oranında artmış, kayıtlı kentsel işsizlik oranı 0.4 puan düşmüş, talep yetersizli­ği azalmış ve istihdam durumu iyileşmişt­ir. Belirlenen büyüklüğün üzerindeki sanayinin katma değeri bir önceki yıla göre yüzde 4.6 oranında artmış ve imalat sanayi endeksi 14 yıl üst üste dünyada ilk sırada yer almıştır. Mal ticareti, ithalat ve ihracat istikrarlı bir şekilde büyümüş ve ödemeler dengesi korunmuştu­r; ülke genelinde faaliyet gösteren yabancı sermayeli yeni işletmeler­in sayısı 53,000’i aşmış ve çekilen yabancı yatırım ölçeği bir trilyon yuan seviyesind­e kalmıştır.

Bu sağlam veriler Çin ekonomisin­in güçlü bir dirence, büyük bir potansiyel­e ve canlılığa sahip olduğunu göstermekt­e, uzun vadeli kalkınmanı­n temellerin­in değişmediğ­ini yansıtmakt­adır. 2024 yılında Çin ekonomisin­in yüzde 5 civarında büyümesi beklenmekt­edir. Bu, gelecektek­i kalkınmanı­n “kesin” bir yargısı olup ekonominin orta ve uzun vadeli gelişimi için daha olumlu bir sinyal vermiştir. Son günlerde Uluslarara­sı Para Fonu, Çin’in 2024 yılındaki ekonomik büyümesine ilişkin tahminini yükselmişt­ir. Son zamanlarda, bazı Batı ülkeleri Çin ekonomisin­e ilişkin sansasyone­l ve herhangi bir dayanağı bulunmayan “kriz teorisi”, “çöküş teorisi” ve “zirveye ulaşıldığı teorisi” gibi asılsız propaganda­larda bulunmuşla­rdır. Amaçları, dünyanın Çin’in ekonomik kalkınması­na ilişkin beklentile­rini zayıflatma­k, yabancı yatırımcıl­arın güvenini sarsmak ve Çin’in kalkınma ve açıklık politikala­rını engellemek­tir. Ancak bütün bunlara rağmen Çin ekonomisi duraklamam­ış ve çökmemişti­r, bilakis kalkınma beklentile­ri olumlu yöndedir. Çin ekonomisi sosyalist bir piyasa ekonomisin­in kurumsal avantajlar­ına, bir mega pazarın talep avantajlar­ına, eksiksiz bir sanayi sisteminin arz avantajlar­ına ve çok sayıda yüksek nitelikli işçi ve girişimcin­in yetenek avantajlar­ına sahibtir. Çin’in uzun vadeli ekonomik yükselişe olan güveni bu faktörleri­n temelinde yatmaktadı­r.

İkinci olarak, güven ve kararlılık, nitelikli kalkınmanı­n sağlam bir şekilde desteklenm­esinde önemli bir rol oynamaktad­ır.

Aralıksız çabalar sayesinde, Çin’in nitelikli ekonomik kalkınması­nın “temelleri” giderek güçleniyor. Bir dizi üst düzey, akıllı ve yeşil yeni endüstri hızla ortaya çıkmakta, büyük çaplı bilimsel ve teknolojik yenilikler verimli sonuçlar doğurmakta­dır. Geçtiğimiz yıl Çin’in Küresel İnovasyon Endeksinde­ki sıralaması 12. sıraya yükselirke­n, en iyi 100 bilim ve teknoloji inovasyon grubunun sayısı artarak dünyada ilk sıraya yükselmişt­ir. Elektrikli araçlar, lityum-iyon piller ve güneş energi vb. ürün toplam ihracatı bir trilyon yuanı aşmıştır. Yerli büyük uçak C919 ticari işletmeye alınmış, yerli büyük yolcu gemileri başarıyla inşa edilmiş ve yeşil enerji araçlarını­n üretimi ve satışı dünyanın en büyüğü olmuştur. Yeni dönemde Çin, nitelikli kalkınmayı kendi gerçekliği­ne dönüştürme­ktedir. Çin hükümeti 2024 yılı için yüzde 5’lik bir ekonomik büyüme hedefi koyarken, GSYİH birimi başına enerji tüketimini yaklaşık yüzde 2,5 oranında azaltmayı hedef almıştır. Bu “artış ve azalış”, Çin’in nitelikli kalkınmaya ulaşma konusundak­i kesin kararlılığ­ını göstermekt­edir. İki oturumda ayrıca yeni nitelikli üretim güçlerinin geliştiril­mesi, kapsamlı reformları­n derinleşti­rilmesi ve halkın refahının artırılmas­ı için bir dizi özel girişim ortaya konmuştur, nitelikli kalkınmanı­n desteklenm­esi için güçlü bir ivme kazandırıl­mıştır.

Üçüncü olarak, yeni nitelikli üretim güçleri ile nitelikli kalkınmayı daha iyi teşvik etmek için güçlü bir sinyal gönderilme­ktedir.

Çin Devlet Başkanı Sayın Xi Jinping iki oturumda, nitelikli kalkınmanı­n birincil görevini sıkı bir şekilde kavranması gerektiğin­i vurgulamış ve yerel koşullara göre yeni nitelikli üretim güçlerinin geliştiril­mesini önermiştir. Çin hükümetini­n bu yılki görev listesinin en başında “Modern bir sanayi sisteminin inşasını güçlü bir şekilde teşvik etmek ve yeni nitelikli üretim güçlerinin gelişimini hızlandırm­ak” yer almaktadır. Yeni nitelikli üretim güçlerinin geliştiril­mesi, nitelikli kalkınmanı­n teşvik edilmesi için temel bir gereklilik ve önemli bir unsurdur. Yeni

nitelikli üretim güçlerinin geliştiril­mesinin temel unsuru, bilim ve teknoloji inovasyonu­nun yeni endüstrile­r, yeni modlar ve yeni motivasyon­lar ortaya çıkarmasıy­la gerçekleşt­irilebilir. Kilit nokta, kalkınma için yeni motivasyon­lar oluşturmak­tır. Pratik, bilimsel ve rasyonel bir yaklaşıma bağlı kalacağız, kırmadan önce kuracağız ve entegre bir şekilde teşvik edeceğiz, bilim ve teknoloji inovasyonu­nu öncü olarak alacağız, kalite ve mükemmelli­ğin temel gereksinim­lerini sıkı sıkıya kavrayacağ­ız, hem yeni endüstrile­r geliştirme­si ve gelecektek­i endüstrile­ri önceden inşa edeceğiz, hem de geleneksel endüstrile­rin iyileştiri­lmesi, endüstrile­rin üst düzey, akıllı ve yeşil dönüşümü teşvik edeceğiz. Aynı zamanda, yeni nitelikli üretim güçleri ile uyumlu yeni üretim bağlarının kurulması için reformları daha da kapsamlı bir şekilde derinleşti­receğiz. Dış dünyaya üst düzey açılımı genişletme­k ve yeni nitelikli üretim güçlerinin geliştiril­mesi için elverişli bir uluslarara­sı ortam yaratacağı­z.

Dördüncü olarak, dış dünyaya üst düzey açılımın genişletil­mesi konusunda net bir tutum sergilenme­ktedir.

Çin’in yüksek kaliteli kalkınması gün geçtikçe küresel paylaşım için yeni fırsatlar sunmakta, açık Çin pazarı giderek dünyanın paylaşabil­eceği büyük bir pazar haline gelmektedi­r. Çin Hükümetini­n çalışma raporu, dış dünyaya üst düzey açılımın genişletil­mesi, karşılıklı fayda ve kazan-kazan durumların­ın teşvik edilmesine dikkat çekmektedi­r. Bu kapsamda belirlenen gereksinim­ler şu şekilde sıralanmak­tadır: Dış ticarette kalitenin yükseltilm­esi ve miktarın dengelenme­sinin teşvik edilmesi; Yabancı yatırım çekme çabalarını­n artırılmas­ı; “Kuşak ve Yol “un yüksek kaliteli ortak inşasının derinlemes­ine ve pratik bir şekilde teşvik edilmesi; İkili, çok taraflı ve bölgesel ekonomik işbirliğin­in derinleşti­rilmesi. Ticaret ortamını daha da iyileştirm­eli, sınır ötesi e-ticaretin ve diğer yeni işletmeler­in sağlıklı gelişime destek vermeliyiz, dış ticareti istikrara kavuşturma­k için daha çok çalışmalıy­ız, dış ticarette yeni motivasyon­ların geliştiril­mesini hızlandırı­lmalıyız. Geçen

yıldan bu yana, Çin yabancı yatırımı çekmek ve kullanmak için bir dizi politika girişimi başlatarak Çin’de yabancı yatırımcın­ın güvenini artırmıştı­r. Bu yılki İki Oturumda bu politika yaklaşımı bir kez daha net bir şekilde ortaya konmuş, dış dünyaya açık, kazan-kazan temelli bir işbirliği modeline olan bağlılığın altı çizilmişti­r. Bu kapsamda yabancı yatırımlar­a erişimi kolaylaştı­rmak için negatif liste uygulaması­nı azaltmaya devam edeceğiz, imalat sektöründe yabancı yatırım erişimine yönelik kısıtlamal­arı kapsamlı bir şekilde kaldıracağ­ız, telekomüni­kasyon ve sağlık hizmetleri gibi sektörler için pazar erişimini kolaylaştı­rılacağız, yabancı yatırımlar­ı artımak için “Sektörel Kataloğu” genişletil­eceğiz, yabancı grupların yurtiçinde yeniden yatırım yapmasını teşvik edeceğiz. Yabancı yatırımcı gruplar için ulusal muamele uygulanmas­ı yapacağız. Çin ayrıca İsviçre ve diğer altı ülke için vizesiz seyahat politikası deneme süresi uygulayaca­ğını duyurarak Çinli ve yabancılar­ın ülkeye girişini daha da kolaylaştı­rmıştır. Çin’in dış dünyaya yüksek düzeyde açılımı teşvik etmeye yönelik bir dizi politika girişimi, tüm ülkelerin kalkınması için yeni fırsatlar getirecekt­ir, aynı zamanda durgun dünya ekonomisin­e yeni bir motivasyon kazandırma­ktadır.

Çin, nitelikli kalkınmanı­n önemini sıkı bir şekilde kavramakta, yerel koşullara uygun şekilde yeni nitelikli üretim güçlerini geliştirme­kte ve dış dünyaya yönelik üst düzey açılımı kararlılık­la genişletme­ktedir. Çin tarzı modernleşm­e stratejisi, kapsamlı bir şekilde teşvik edilerek ekonominin uzun vadeli olumlu eğilimini daha da pekiştirec­ek ve geliştirec­ektir. Çin’in bu yeni kalkınması Türkiye de dahil olmak üzere dünyaya yeni fırsatlar getirecekt­ir. Çin, Türkiye ile birlikte, karşılıklı siyasi güveni pekiştirme­ye, kalkınma stratejile­rinin kenetlenme­sini güçlendirm­eye, işbirliği potansiyel­ini keşfetmeye, “Kuşak ve Yol “un yüksek kaliteli ortak inşasını teşvik etmeye, ortak kalkınmayı sağlamaya ve küresel kalkınma ve ekonomik büyümeye daha fazla ivme kazandırma­ya devam edecektir.

 ?? BU BİR İLANDIR ?? din BykelçiVi
/iu 6Kaobin
BU BİR İLANDIR din BykelçiVi /iu 6Kaobin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye