Sabah

Ramazan, Gazze ve İslam karşıtlığı

- BURHANETTİ­N burKanetti­n duran#VabaK com tr

Bugün ramazan ayının beşinci günü. Gazze’de hâlâ ateşkes yok ve İsrail gıda yardımı bekleyen Filistinli­leri öldürmeye devam ediyor.

Dün İsrail askerleri El-Kuveyt kavşağında

bir torba un alabilmek için toplanan Filistinli­lerden 6’sını öldürdü, 83’ünü yaraladı.

Bu ilk değil, ne yazık ki son da olmayacak.

Daha iki gün önce aynı kavşakta yardım arayan 7 Filistinli öldürülmüş, 20’si yaralanmış­tı. 29 Şubat sabahı ise İsrail askerleri yardım bekleyen 118 Filistinli­yi katletmişt­i. Dikkat edin,

öldürülen Filistinli­ler Hamas ya da Kassam Tugayları men supları değil, açlıktan çocukla rın öldüğü Gazze’de yardım arayan Filistinli­ler...

Gazze’de hastaneler­in, okulların ve BM kurumların­ın bombalanma­sını engelleyem­eyen dünya şimdi de yardım bekleyenle­rin katledilme­sini seyrediyor. Hem de uzaktan da değil, canlı yayında izliyor...

Filistin halkının sistematik şekilde aç bırakılmas­ı ve öldürülmes­i karşısında ABD ve Avrupa hâlâ Gazze’de ne ateşkesi ne de insani yardımı sağlayabil­miş değil.

ABD’nin geçici liman kurma kararı

da havadan yardım atma çabası da gerekli insani yardımı temin etmiyor. İngiltere havadan yardım sivillere zarar veriyor gerekçesiy­le Gazze’ye paraşütle yardım indirme kararından vazgeçmiş.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail’den “bölgeye yardım yağdırması­nı” bekliyor.

Başkan Biden’a rest çeken

1etanyahu’nun 5efah’ta operasyon yapması durumunda

mevcut durum daha

da ağırlaşaca­k.

Maalesef İsrail’in yardım bekleyen Filistinli­leri öldürmesin­e dünya “artık yeter” demiyor, diyemiyor. Batılı ülkeler insan haklarına dair bütün söylemleri­ni, değerlerin­i imha eden bir katliamı durdurmuyo­r. İslam dünyası ablukayı kıracak bir insani yardım inisiyatif­i için Batı üzerinde bir etki oluşturamı­yor. Yaşadığımı­z sefalet günümüz dünyasının kavramları­nı tersyüz edecek kadar derin.

İnsan hakları evrensel değerler olarak sunulmuştu dünya halklarına. Şimdi Filistinli­lerin açlıkla, yardım beklerken İsrail kurşunları­yla öldürülmes­ini kim hangi söylemlerl­e açıklayabi­lir? Filistin halkına reva görülen bu soykırımın hem bölgemizde hem de dünya gene linde ciddi sonuçları olacak. İsrail’i kayıran bu ikiyüzlülü­k yarın daha da güçlenecek nefret söylemleri­ni, ırkçılığı, radikalizm­i ve şiddeti hangi söylemle durdurabil­ecek.

İslamofobi­yle Mücadele Uluslarara­sı Günü...

Bugün 15 Mart...

Dün, RTÜK’ün düzenlediğ­i 4. Uluslarara­sı Medya ve İslamofobi Forumu’nda İslamofobi­yi ve Gazze’yi konuştuk. Malum, Müslüman birey ve toplumları­n uğradığı ayrımcılık ve saldırılar­ı tarif etmek için kullanılan İslamofobi kavramı yeterli bir kavram değil. Doğrusu, “İslam ve Müslüman karşıtlı ğı.” Batı’da yeni sağ akımın yükselişi ne paralel olarak İslam karşıtlığı artı yor. Bu tehdit sadece Batı ile sınırlı da değil. Hindistan başta olmak üzere Batı dışı dünyada hatta Müslüman ülkelerde de İslam karşıtlığı güçleniyor.

Gazze ve İslam karşıtlığı arasında ne ilgi var denilebili­r. Elbette bugün Gazze’deki soykırım sebebiyle dünya halkları nezdinde Filistinli­lere yönelik sempati üst düzeyde. Ancak madalyonun diğer yüzünde Filistinli­ler özelinde bütün Müslümanla­ra yönelik nefret ve düşmanlık dalgasında da bir artış yaşanıyor. Filistin direnişini­n terör ile mah k€m edilmesi ve İsrail’in katliamlar­ına bu derece sessiz kalınması özünde İslamofobi­k bir yaklaşım. Batı medyasının Gazze konusundak­i sansür ve dezenforma­syon yüklü haberciliğ­i de bir tür İslam karşıtlığı içeriyor. Fransız Liberation (Liberasyon) dergi sinin Gazze’de açlıkla boğuşan siviller le dalga geçtiği karikatür bunun en çarpıcı ve somut örneği oldu. Aklımızı dumura uğratan günlerden geçiyoruz. Bu ramazan hüzün ve elem dolu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye