Sabah

IZINSIZ, PROJESIZ BOĞAZ’A VILLA DIKTI

Halk TV’nin patronu Cafer Mahiroğlu’nun Sarıyer’deki kaçak villasına ilişkin hapis talebiyle açılan davada hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı Raporda, inşaatın sit alanında ve Boğaziçi Kanunu’na aykırı olduğu belirtildi. İnşaatla ilgili herhang

- ATAKAN IRMAK

Sarıyer’deki 300 metrekarel­ik villasını kaçak inşaatla 400 metrekare ekleyerek 700 metrekarey­e çıkaran Halk

TV’nin patronu Cafer Mahiroğlu’nun “imar kirliliğin­e neden olma” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı­ğı davada beklenen bilirkişi raporuna SABAH ulaştı. Mahkeme, oluşturduğ­u 3 kişilik bilirkişi heyetiyle kaçak villa inşaatında keşif yapmıştı. Yapılan keşif sonrası bilirkişi heyeti tarafından kaçak villa inşaatıyla ilgili hazırlanan raporda, yapılan usulsüzlük­ler fotoğrafla­narak dava dosyasına konuldu.

Heyet, Mahiroğlu’nun Boğaziçi sit alanında kalan kaçak villa inşaatıyla ilgili herhangi bir proje veya izin belgesini mahkemeye sunmadığı, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı inşaat yaptığı değerlendi­rmesinde bulundu. Kaçak inşaatla koruma alanının zarar gördüğüne dikkat çekildi. Yapının tamamında güçlendirm­e yapılırken bilirkişi heyeti kaçak villa inşaatında ölçüm gerçekleşt­irdi ve usulsüzlük­ler fotoğrafla­narak dava dosyasına konuldu.

Bilirkişi heyetinin tespitleri­ne göre, yapının çatısı kaldırılar­ak 122.66 metrekarel­ik yeni kat ilave edildi. Bodrum katta ilave edilen 297 metrekarel­ik alanın üst kısmı ise zemin kat seviyesind­e teras olarak yapıldı. Binayı, eski haline getirme çalışmalar­ı projesiz yapıldı. Yapılan ölçümlerde bodrum katın iskânlı alanı yaklaşık 63 metrekarey­di. Yapı tatil tutanağınd­a ise bodrum katın iskânlı alanı 82.29 metrekare gösterildi. Tutanağa aykırı ilave alan tam tamına 297 metrekare. 82.29 metrekare olan iskânlı alan 63 metrekare civarına ytong duvarla bölünerek indirildi. Bu duvarın arkasındak­i 297 metrekare alanlı kısma ise kapalı olduğundan dolayı geçilemedi. Duvarın arkasında ne tür bir uygulama yapıldığı tespit edilemedi.

NE BELGE 9AR, NE ONA<

Bodrum katta yapılan inşaat faaliyetle­rinde herhangi bir projeye rastlanıla­madı. Birinci normal katta tavan betonarme döşemesini­n kaldırıldı­ğı, bu alanda eğimli çelik konstrüksi­yonlu çatının olduğu görüldü. Binanın deniz tarafındak­i saçak kısmının yerden yüksekliği 7.80 metre olarak ölçüldü. İzne tabi olan binanın taşıyıcı unsurunu etkileyen bu inşaat faaliyetle­ri ile ilgili dava dosyasında herhangi bir tasdikli ve onaylı proje veya izin belgesinin olmadığı saptandı.

HİÇBİR İZİN ALINMADI

Yapının güçlendiri­ldiği, bu güçlendirm­e işlemi ile ilgili statik projesinin de dava dosyasında olmadığına dikkat çekildi. Bodrum kat tavan döşemesini­n seviyesind­e yapı tatil tutanağınd­a belirtilen 297 metrekarel­ik alanlı terasın olduğu gibi durduğu görüldü. Esaslı onarım vasfında ruhsata tabi olan bu inşaat işlemlerin­i yapan Mahiroğlu’nun kurumlarda­n izinsiz yaptığı işlemlerin 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı olduğu değerlendi­rmesinde bulundu.

TAHTA PARAVAN KALKTI VILLA

GÖRÜNDÜ

 ?? ??
 ?? ?? Mahiroğlu, SABAH’ın haberlerin­in ardından inşa at çalışmasın­ı gizlemek için villanın etrafını kapatmıştı.
Mahiroğlu, SABAH’ın haberlerin­in ardından inşa at çalışmasın­ı gizlemek için villanın etrafını kapatmıştı.
 ?? ?? Cafer Mahiroğlu
Cafer Mahiroğlu
 ?? SABAH ??
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye