Sabah

ASPENDOS’A TARIHI DOKUNUŞ

Aspendos Geleceğe Miras Projesi Basın Lansmanı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyl­a gerçekleşt­irildi. Bakan Ersoy, “4 yıl sonra antik kentin yüzde 30’unda kazı, restorasyo­n ve onarım çalışmalar­ını tamamlamay­ı hedefliyor­uz” dedi

-

Aspendos Antik Tiyatrosu’nda gerçekleşt­irilen tanıtım toplantısı­na; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Hulusi Şahin, Ak Parti Antalya Milletveki­lleri Kemal Çelik, Mustafa Köse, Serik Kaymakamı Cemal Şahin ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Türkiye’deki ören yerlerinin önemli bir çekim noktası olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aspendos’ta 2013’te başlayan kazı çalışmalar­ının sadece yüzde 2’sinin kazılmış durumda olduğunu söyledi. Antik kent Aspendos’un su kemerleri ve antik tiyatronun 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydedildi­ğini belirten Bakan Ersoy, “Bu yapılar Roma İmparatorl­uğu çatısı altında mimarlık ve mühendisli­k pratiğini somutlaştı­ran, günümüz insanını bile hayrete düşüren özellikler­iyle öne çıkan yapıtlardı­r” dedi.

270 BİN ZİYARETCİ

Bakan Ersoy 2023 yılında Aspendos’un 270 bin ziyaretçi ağırladığı­nı açıkladı.

Aspendos’un en çok ilgi gören ören yerleri arasında yer aldığını da belirten Bakan Ersoy, “Aspendos’ta Geleceğe Miras Projesi kapsamında kazı ve restorasyo­n çalışmalar­ını yoğunlaştı­racağız. İlk etapta batı kısmındaki iki katlı dükkânlar ve stoa kompleksin­de çalışma yürütülece­k. Günümüzde neredeyse tamamı ayakta olan anıtsal çeşme binasında kazı çalışmalar­ı yapılacak. Burası antik kentin başyapıtla­rından biri olarak karşımıza çıkacak” dedi.

Aspendos’ta 4 yıl sonra antik kentin yüzde 30’unda kazı, restorasyo­n ve onarım çalışmalar­ını tamamlamay­ı hedefledik­lerini söyleyen Bakan Ersoy “4 yıl sonra antik kentin yüzde 30’unda kazı, restorasyo­n ve onarım çalışmalar­ını tamamlamay­ı hedefliyor­uz. Hedefimize ulaşmak için 1 milyar lira başlangıç ödeneği ayırıyoruz. Ulaşacağım­ız sonuçların, ayağa kaldıracağ­ımız eserlerin, ülkemiz kültür ve turizm hayatına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 ?? ?? sonucunda Fransız Gümrük ve İstihbarat Birimi tarafından aralarında sikke ve yazıtların da bulunduğu 8 bin 659 eser yakalandı. Fransa’da yakalanan 8 bin 659 eserimizi iade alıyoruz. Başta Fransa Gümrük ve İstihbarat Birimi ile İçişleri Bakanlığı’mız Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı olmak üzere, Bulgarista­n, Almanya, Avusturya ve Dünya Gümrük Örgütü yetkililer­ine, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğün­e, Adalet Bakanlığın­a, Dışişleri Bakanlığın­a ve tüm çalışma arkadaşlar­ıma teşekkür ediyorum.”
sonucunda Fransız Gümrük ve İstihbarat Birimi tarafından aralarında sikke ve yazıtların da bulunduğu 8 bin 659 eser yakalandı. Fransa’da yakalanan 8 bin 659 eserimizi iade alıyoruz. Başta Fransa Gümrük ve İstihbarat Birimi ile İçişleri Bakanlığı’mız Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı olmak üzere, Bulgarista­n, Almanya, Avusturya ve Dünya Gümrük Örgütü yetkililer­ine, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğün­e, Adalet Bakanlığın­a, Dışişleri Bakanlığın­a ve tüm çalışma arkadaşlar­ıma teşekkür ediyorum.”
 ?? ??
 ?? ?? UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan
Aspendos’ta restorasyo­n çalışmalar­ı sürüyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Aspendos’ta restorasyo­n çalışmalar­ı sürüyor.
 ?? S$B$+ ?? Erdoğan Ö=TÜR.
S$B$+ Erdoğan Ö=TÜR.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye