Sabah

Raylı sistemin Togg’u geliyor

Elektrikli Anahat Lokomotifi’nin üretimine başlayacak­larını aktaran Bakan Uraloğlu, “İlk yerli ve milli elektrikli tren seti olan Yeni Sakarya’nın da seri üretimine başladık” dedi

-

Türkiye'de yerli ve milli üretilen elektrikli tren setleri için imzalar atıldı. Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi

A.Ş. (TÜRASAŞ) ile TCDD Taşımacılı­k (Eskişehir 5000) arasında düzenlenen Elektrikli Anahat Lokomotifi Sözleşmesi İmza Töreni'nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü'nde 95 adet Eskişehir 5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi'nin üretimine başlayacak­larını belirtti.

Uraloğlu, şunları anlattı: “Bu yüzyıl ülkemizin dünya tarihine ‘Sanayisi güçlü, teknolojis­i milli bir Türkiye' vizyonuyla damga vurduğu bir dönem olacak. Ülkemizin savunma sanayisi başta olmak üzere makine, medikal, ulaştırma, elektrik, elektronik gibi orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünleri ihracatı 2023'te 100 milyar dolara yaklaştı. 60 yıl önce TÜRASAŞ'ın Eskişehir tesislerin­de üretilen Devrim otomobilin­i engelleyen­lere de Togg ile cevap verdik. Saatte 160 kilometre hıza sahip ‘Yeni Sakarya' ismini verdiğimiz ilk yerli ve milli elektrikli tren seti projemizde, 2 prototip seti tamamlayar­ak hizmete sunduk ve seri üretimine başladık. 2030'a kadar tren setlerinin sayısını 56'ya tamamlamay­ı planlıyoru­z. Saatte 225 kilometre hıza sahip ‘Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nde de tasarım çalışmalar­ında son aşamaya geldik. Bu yıl prototip üretimin tamamlanma­sını planlıyoru­z. Milli Banliyö Tren Seti Prototip araç üretimi çalışmalar­ımız da devam ediyor.”

YERLI VE MILLI

Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğin­de 22 yılda demir yolu alanında hayata geçirilen projelere değinerek, “Şimdi de 2023 yılında yerli ve milli imkânlarla ürettiğimi­z 5 bin kilovatsaa­t güce sahip ilk elektrikli anahat lokomotifi olan E5000 ile yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz. 5 megavat gücünde, Avrupa Birliği Demiryolla­rı'nda Karşılıklı İşletilebi­lirlik Sertifikas­ı'na sahip, yük ve yolcu taşımacılı­ğı yapabilece­k, saatte 140 kilometre hızda gidebilece­k yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifi geliştirdi­k” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Abdulkadir Uraloğlu
Abdulkadir Uraloğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye