Sabah

Bankacılık­ta gömülü hizmetler ve geçişkenli­k

- +Ü/YA *h/ER Kulya.Juler#sabaK.com.tr

Bildiğimiz dünyanın her gün değiştiği bir zaman dayız. Şimdi, ‘değişim hep vardı, değişmeyen tek şey deği şimin kendisiydi’ diyeceksin­iz. Bahsettiği­m, her şeyin ne kadar hızlı değiştiği...

Hepimizin böyle hissettiği çok örnek var; biliyorum. O yüz den direkt

Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital dözümler *enel 0üdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce

ile geçenlerde yaptı ğım sohbete geçiyorum. Burcu Civelek Yüce ile buluşmak üzere Akbank’ın Levent’teki genel müdürlük binasından içeriye girerken buraya kaç kez geldi ğimi, her geldiğimde konula rın nasıl farklılaşt­ığını hatırladım. İlk online kanalların, ilk sürdü rülebilirl­ik raporunun tanıtıldı ğı toplantıla­rı anımsadım. Ama az sonra Burcu Hanım’ın anla tacaklarıy­la değişimin ne kadar hızlandığı­nı ve kendi mesleğimle de bağlantı kurabilece­ğimi tah min edemezdim.

Evet, konumuz dijitalleş me, her şeyin online kanalla ra doğru akışı. Burcu Civelek Yüce, Akbank’ın bu akışa uyum göstererek geliştirdi­ği stratejile­r le kanal ayrımını ortadan kal dırdığını anlatarak söze başladı. Zaten kendisinin görev tanımı da bunu kanıtlıyor­du. 2023’te yeni müşteri olarak tanımladığ­ı ban kayla ilk kez tanışan müşte rilerinin yüzde 60’ının diji tal kanallarda­n geldiğini ve böylece kimi ürünlerind­e 6 kat tan fazla büyüme yakaladık larını söyledi. Bu yolla ban kaya son 2 yılda gelen yeni aktif müşteri sayısının 4 mil yondan fazla olduğunun altı nı çizdi. Ancak Burcu Civelek Yüce’nin aklımda en çok kalan cümlesi, “Şu an tam anlatama dığım öyle yeni ürünler ve tek nolojiler üzerinde çalışıyoru­z ki bu kapsamda kendimize ‘ezber bozanlar’ diyoruz” oldu. Bu sözlerden işin içinde robotlar ve yapay zeka olduğunu tahmin ediyorum ancak meselenin nere lere kadar uzanabilec­eğini öngö remiyorum. Zira Burcu Civelek Yüce, “Arzu ederseniz ban kamızın mobil uygulama sından size bir kahve sipa rişi verebiliri­z” dedi. Nasıl yani diye soracak oldum başla dı anlatmaya: “Sektörün önün de önemli bir gündem var, yet kinlikler arası geçişkenli­kler. Robotlar mesela, çok entere san bir konu. Akbank Asistan bizim yapay dil işleme kabi liyeti olan yapay zeka taban lı chatbotumu­z. Yazışarak iletişim kurulan ve 200 kadar bankacılık işleminizi gerçekleşt­i rebilen bir robot. Biz tabi bunu daha da geliştirdi­k. O kadar ki isterseniz bir havale işlemi yapar ken arada kendinizi şımartıp ‘bana bir kahve yap’ bile diyebi liyorsunuz. Bosch 6iemens’in, Home Connect özelliği olan makinesi ile bizim Akbank Asistan’ı entegre ettik. Robot size sütlü mü, sütsüz mü, sert mi hafif mi onu bile soruyor.” Burcu Civelek Yüce’ye bu kez, ‘şimdi buna ‘neden, ne gerek var’ şek linde yaklaşanla­r olur’ dedim. Cevabı önemli: “Dedim ya, biz bu dönemi ezber bozma dönemi olarak tanımlıyor­uz. Yani fark lı sektörlerd­eki oyuncularl­a iş bir liklerini ve bu tarz geçişkenli­kle ri bundan sonra çok göreceğiz. Örneğin internet alışverişl­erin de ‘kredi kartımın limiti dolma sın’ diyenlere, o sitedeki gömü lü uygulamala­rla bizden kredi alıp alışverişl­erini o şekilde yapabiliyo­rlar. Bir örnek daha vereyim,

yatırım hizmetle rini demokratik­leştirecek

ürünler üzerinde çalışıyoru­z. Normalde belirli varlık grupla rına ancak sunulan hizmetleri­n dijital ve yapay zeka vasıtasıyl­a farklı bir iş modeliyle geniş kit lelere demokratik olarak sunul ması gibi heyecanlı bir gündem, yakında açıklayaca­ğız.”

Burcu Civelek Yüce’nin anlat tıklarında dikkatimi çeken bir şey var, sürekli büyümeden bahset ti ancak hiç şubeden, hiç fiziksel müşteri temasından söz etmedi. Çünkü bir ayrım yapmıyor artık.

O nedenle bir kez daha soru yorum, yoksa siz hala banka şubeleri kapanıyor, medya bitiyor diye düşünenler­den misiniz"

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye