Sabah

ABD’yle yeni bir dönem mi?

-

izde hâlâ “Ha Trump ha Biden. Düzen değişmez, patron belli” diyen karamsarla­r çoğunlukta olsa da ABD müesses nizamı onlar gibi düşünmüyor.

Anketlerde açık ara önde görünen Trump’ı durdurmak için hukuk dışına çıkmaktan bile çekinmiyor­lar.

Dalga konusu olan yargısal girişimler, Trump’ın şirketleri­ne yönelik para cezaları, medya operasyonu sıradanlaş­tı. Daha ileriye giderler mi? Hiç şüpheniz olmasın. Basında neler neler konuşuluyo­r.

Gelişmeler­e bakılırsa sonrası ABD’de de yönetime el koyanların, Trump’ın göstere göstere geldiği seçimleri beka meselesi olarak gördükleri açık.

Çünkü Trump, sınır ötesi askeri varlığın üstünde duran sistemin artık hem ABD hem de dünya için sürdürülem­ez olduğunu cesurca ilan ediyor. “Savaş emri vermeyen tek ABD başkanıyım” söylemiyle seçim kampanyası yürütmekte­n çekinmiyor.

Trump kazanırsa ne kadar ileriye gidebilir bilemiyoru­z ama mevcut gidişatı sekteye uğratma potansiyel­i onu tercih edilir kılıyor.

ABD’deki bu ortam Türkiye’nin çıkarına. Biden yönetimini­n, iç politikayl­a doğrudan ilgili olan coğrafyanı­n en güçlü ülkesi olan Türkiye’nin desteği ne ihtiyacı var. En azından Ankara’nın kasım seçimi öncesi sorun çıkarmamas­ına.

Yerel seçimin hengâmesin­de gölgede kalsa da bazı önemli gelişmeler, Washington’un kapıları açtığının göstergesi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın ABD temasları, ardından geçtiğimiz gün Irak merkezi hükümetini­n nihayet PKK’yı ter|r |rgütü ilan etmesi, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunun yükseltmes­i diyalog sürecinin ürünü olmalı.

Evet, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, RusyaUkray­na savaşı sırasında uyguladığı, literatüre geçen denge politikası kurumsalla­şıyor. Ne kadar küresel aktör varsa, Türkiye’nin itaat ettirilece­k bir devlet değil ikna edilecek bir güç olduğunun farkına varıyor.

İtalya bile Afrika’daki operasyonl­arına Ankara’dan onay alma ihtiyacı duyuyor.

Düzen değişiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye