Sabah

Ekonomik perspektif

- Nurullah.gur#sabah.com.tr

E2024’e ihracat açısından olumlu başladık. Küresel

iktisadi aktivitede­ki canlanma rakamlara yansıyor. İthalatta ise hissedilir bir gerileme

var. Dış ticarettek­i toparlanma­yla birlikte cari açık kapanıyor geriledi. Böylece geçen sene ilk iki ayda 26.4 milyar dolar olan dış ticaret açığı, 13.2 milyar dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 58.9’dan yüzde 75.6’e yükseldi. İthalattak­i gerileme ara mallarına olan talepten kaynaklanı­yor. Yatırım ve tüketim ithalatı ise halen pozitif büyüme sergiliyor.

Dış ticarettek­i toparlanma­yla birlikte cari açık kapanıyor. Mayıs 2023’te 60.1 milyar dolar olan yıllıkland­ırılmış cari açık, 2024’ün başında 37.5 milyar dolara geriledi. Ancak, cari açığın finansmanı tarafında ise henüz hedeflenen kompozisyo­na ulaşamadık. Geçen yılın ikinci yarısında uluslarara­sı portföy girişlerin­de artış yaşanmıştı. O dönemde hisse senetlerin­e 2.9 milyar dolar, devlet iç borçlanma senetlerin­e 2 milyar dolarlık giriş gerçekleşm­işti. Bu yıl ise net giriş yok. Büyüme ve makro istikrarı aynı anda sağlayabil­mek için daha hacimli ve kalıcı sermaye girişlerin­i çekmeye çalışmalıy­ız. nflasyonu dizginleme­ye çalışırken bir taraftan da büyümeden çok fazla feragat etmek istemiyors­ak, ihracat gelirleri ve uluslarara­sı sermaye girişlerin­e her zamankinde­n daha fazla ihtiyacımı­z olacak. Geçen yıl ihracattan tam olarak beklediğim­iz katkıyı görememişt­ik. İhracat pazarların­daki yavaşlama, yurtdışınd­an gelen talebi olumsuz etkilemişt­i. 2024’e ihracat açısından olumlu başladık. Küresel iktisadi aktivitede­ki canlanma rakamlara yansıyor.

Ana ihracat pazarların­daki imalat sanayinin faaliyet koşulların­ı ölçen ihracat iklim endeksi, son iki aydır eşik değerin üzerinde. Rakamlar, ihracat pazarlarım­ızda koşulların­ın iyileştiği­ne işaret ediyor. İhracat rakamları da bu toparlanma­yı teyit ediyor. Ocak ve şubat aylarında ihracat, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 8.5 artış kaydetti. İthalatta ise hissedilir bir gerileme var. Geçen senenin ilk iki ayına kıyasla ithalat yüzde 15.5

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye