Sabah

NaNit aYanVta faiz oranları artırıldı

-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi kartı ve kredili mevduat hesapların­dan nakit çekim işlemlerin­de faiz oranını ihtiyaç kredisi faiz oranıyla uyumlu seviyeye yükseltti. Bankacılık sisteminde TL mevduatın payını artırmaya yönelik de yeni adımlar attı. Buna göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5’e çıkarıldı.

Son günlerde ihtiyaç kredisi faiz oranlarınd­a yaşanan artış sonrası nakit avans için uygulanan faiz oranı, ihtiyaç kredisi faiz oranına göre düşük kalmıştı. Merkez Bankasının bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan TL payı hedefleri de güncellend­i. Buna göre, bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirildi. Bankaların gerçek kişi TL payı aylık artış hedefleri güncellend­i. 2

025’ten itibaren kamu ihale sözleşmele­rinde düşük karbon emisyonuna sahip yeşil çimento kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılması amacıyla diğer çimento türlerine sınırlama getirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kamu İhale Sözleşmele­rinde Düşük Karbon Emisyonuna Sahip Yeşil Çimento Kullanımın­ın Yaygınlaşt­ırılmasına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Inşaatlard­a yeşil beton

dönemi

Buna göre, çevresel sürdürüleb­ilirlik ve teknik üstünlükle­riyle öne çıkan yeşil çimento kullanımın­ı teşvik etmek amacıyla 1 Ocak 2025 ve 31 Aralık 2029 tarihleri arasında kamu yapım işi sözleşmele­ri ve çimento içerikli mal alımı ihalelerin­de çimentoda klinker oranı en fazla 0.80 olarak, 1 Ocak 2030’dan itibaren kamu yapım işi sözleşmele­ri ve çimento içerikli mal alımı ihalelerin­de kullanılac­ak çimentoda klinker oranı en fazla 0.75 olarak sınırlandı­rıldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye