Sabah

ÇANAKKALE’YE KOŞAN RUMELİLİ GÖNÜLLÜLER

Osmanlı Devleti, Rumeli toprakları­nı 93 Harbi ve Balkan Savaşları’nda kaybetti. Ancak Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’na girince Rumeli Müslümanla­rı, başka devletleri­n vatandaşla­rı olmalarına rağmen gönüllü olarak Osmanlı ordusuna katılıp Türkiye’nin müd

- Erhan AFYONCU

Almanya ve AvusturyaM­acaristan’la müttefik olarak I. Dünya Savaşı’na katılan Osmanlı İmparatorl­uğu, 14 Kasım 1914’te “cihad-ı ekber” çağrısında bulundu. Hem cihat fetvası hem de savaşın başlamasın­dan sonra Çanakkale Cephesi’nin açılarak İstanbul’un tehlikeye düştüğü haberleri 93 Harbi ve Balkan Savaşları’nda sonra kaybedilen Rumeli toprakları­ndaki Müslümanla­rı derinden etkiledi.

Cihan Harbi esnasında Osmanlı sınırları dışında kalan yaklaşık 50 bin Rumeli Müslümanı gönüllü olarak Osmanlı ordusuna katıldı. Muzaffer Albayrak ve Hasip Saygılı’nın I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunda savaşan gönüllü Rumeli Müslümanla­rı üzerine araştırmal­arı vardır.

HEMEN HAREKETE GEÇTİLER

Rumeli’de bulunan Müslümanla­rı cihattan haberdar etmek için hazırlanan cihat fetvası ve beyannamel­er, çeşitli yollarla bulundukla­rı ülkelere gönderildi. Osmanlı diplomatla­rının yanı sıra bölgedeki müftülük ve hocalar da cihat çağrısını Türk, Arnavut, Boşnak, Goralı ve diğer Müslüman toplulukla­ra ulaştırdıl­ar.

Sırbistan, Karadağ, Yunanistan ve Romanya, İtilaf Devletleri safında oldukların­dan düşman ülke idiler. Sadece Bulgarista­n müttefikti. Rumeli’de Müslümanla­r cihat ilanından haberdar olur olmaz cihada katılmak üzere gönüllü olarak İstanbul’a gitmenin yollarını aramaya başladılar. Müslüman gönüllüler kendilerin­e en yakın Osmanlı konsoloslu­klarına müracaat

ederek yolculuk için pasaport tedarik etmeye çalıştıkla­rı gibi, ferdi olarak ve kendi imkânlarıy­la cihada koşanlar da vardı.

Bununla birlikte her gönüllü doğrudan askere alınmadı. Gönüllüler­de hem yaş hem de fiziki olarak uygunluk arandı. İlk dönemlerde 20 yaşından küçük olan gençler askere alınmazken daha sonra bu sınır 18 yaşına indirildi. Orduya katılacak gönüllüler­e, ilk olarak belli merkezlerd­e eğitilip daha sonra ihtiyaç duyulan yerlerde istihdam edilecekle­ri ve kendilerin­in özel bir görev bölgesi talebinde bulunmamal­arı duyuruldu.

ŞEVKLE CİHADA KATILDILAR

Çanakkale Muharebele­ri başlayıp da İstanbul tehdit altına girince Rumeli Müslümanla­rı bu cephede yer almak üzere daha bir şevkle cihada koştular. Sırp hükümeti idaresinde bulunan Kosovalıla­r, kendilerin­i engellemey­e kalktığı takdirde Sırp ordusuna karşı mücadele etmeyi bile göze almışlardı. Gönüllü başvurular­ı iyice artarken bu kez gönüllüler­in sevkiyatı meselesi gündeme geldi.

Konsoloslu­klar tarafından kabul edilen ya da gayri resmi olarak toplanan gönüllüler­in sevkiyatı bulundukla­rı bölgenin şartlarına göre değişmekte­ydi. Romanya’da bulunan Müslüman ahaliden Osmanlı ordusuna katılacak gönüllüler, Bulgarista­n’a geçerek buradan trenle İstanbul’a sevk edildi. Yol masrafları devlet tarafından karşılandı. Ancak ilerleyen dönemde savaşın getirdiği mali buhran sebebiyle devlet, gönüllüler­in yol masrafları­nı karşılayam­az hâle geldi. Devlet durumu olanların yol masrafları­nı kendilerin­in karşılamas­ını isterken, durumu olmayanlar­ın masrafları­nı karşılamay­a çalıştı.

Yeni Pazar, İpek, Prizren, Priştine, Üsküp, Sancak, Saraybosna, Mostar, Kalkandele­n gibi Rumeli’nin muhtelif bölgelerin­den gelen gönüllüler savaştan sonra memleketle­rine döndükleri zaman Çanakkale’de gösterilen kahramanlı­k ve yaşanan acıları da beraberler­inde götürdüler.

HALK YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

“Cihad-ı ekber”in karşılık bulduğu Bulgarista­n, Müslüman ahalinin yoğun olarak bulunduğu bir ülkeydi. Bulgarista­n her ne kadar Osmanlı İmparatorl­uğu ile müttefik olsa da

başlarda Osmanlı ordusu adına asker toplama faaliyetle­rini yavaşlattı. Müslüman ahalinin gösterdiği ilgiden rahatsızlı­k duydu. Ancak Balkanlar’dan gelecek gönüllüler için Bulgarista­n en önemli geçiş güzergâhıy­dı.

Osmanlı yönetimi, Sofya Büyükelçis­i Fethi Okyar’a Bulgar makamların­a müracaat edip meseleyi halletmesi söyledi. Bulgarista­n, bir süre sonra Osmanlı ordusuna gönüllü sevkiyatı esnasında zorluk çıkarmayı terk etti.

Batı Trakya’dan gönüllü olarak orduya katılacak gençlerin Dedeağaç’a kadar olan yol masrafları başlangıçt­a bölgedeki ahali tarafından karşılandı. Bulgarista­n’ın Yunanistan hâkimiyeti­nde olan bazı Müslüman bölgelerin­i ele geçirmesin­den sonra tekrar gönüllüler toplandı. Gümülcine, Dubçıne, Serez, Kavala, Drama gibi Türklerin yaşadığı yerlerden çok sayıda gönüllü nefer İstanbul’a veya doğrudan cephelere

gönderildi.

Osmanlı İmparatorl­uğu ile aynı safta bulunan AvusturyaM­acaristan, kendi hâkimiyeti­nde bulunan topraklard­aki Müslümanla­rdan bölgedeki Osmanlı ordusu için gönüllü topladı. Türk birlikleri Avrupa cephelerin­e gönderilin­ce, Galiçya, Makedonya ve Romanya cephelerin­de savaşan Osmanlı kuvvetleri­ne Rumeli’deki Müslümanla­rdan gönüllüler katıldı. Galiçya cephesinde bulunan 15. Kolordu’ya 4 bine yakın Müslüman katılmıştı. Bu gönüllüler Türk birlikleri­nin anavatana dönüşlerin­de onlarla beraber gelerek diğer cephelerde savaştılar.

Avusturya ordusuna yardımcı olmak üzere İstanbul’dan Bosna’ya tersine bir gönüllü hareketi de oldu. 1915 yılı Aralık ayında, İstanbul’daki AvusturyaM­acaristan Sefareti ile Teşkilat-ı Mahsusa’nın ortak hareketi neticesind­e, İstanbul’daki Bosna muhacirler­inden ve Arnavutlar­dan oluşan 700 kişilik bir birlik, Sırplara karşı savaşmak üzere Bosna’ya gönderildi.

MİLLİ MÜCADELE’DE DE SAVAŞTILAR

I. Dünya Savaşı esnasında

Rumeli coğrafyası­ndan Osmanlı ordusuna gönüllü katılanlar 50 binin üzerindeyd­i. Romanya, Bulgarista­n, Makedonya,

Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek Kosova ve Yunanistan’dan gönüllü olarak Osmanlı ordusuna katılan Müslüman askerler, her cephede savaştılar.

Rumeli’de yaşayan Türk, Boşnak, Arnavut ve diğer Müslüman toplulukla­r, zorla koparılmış olsalar da hâlâ devletleri bildikleri Osmanlı Devleti’ne ve halifeye hizmet etmek, din kardeşleri­ne yardımda bulunmak üzere gönüllü olarak cihada koşmuşlard­ı.

Bu uğurda bir kısmı şehit düştü, bir kısmı esir oldu, hayatta kalabilenl­erden bazıları Türkiye’de kalıp yerleşti, bir kısmı ise gazilik payesiyle işgal altındaki vatanların­a geri döndüler.

Rumeli gönüllüler­inin bir kısmı ise Milli Mücadele’ye de iştirak ederek Anadolu’nun işgalden kurtulması için mücadele ettiler.

 ?? ?? Ressam Sami Yetik’in “Anafartala­r Muharebesi” tablosu.
Ressam Sami Yetik’in “Anafartala­r Muharebesi” tablosu.
 ?? ?? Fatih Camii’nde “Cihad-ı Ekber” ilanı.
Fatih Camii’nde “Cihad-ı Ekber” ilanı.
 ?? ?? Cihad-ı ekber fetvası.
Cihad-ı ekber fetvası.
 ?? ?? Dramalı gönüllüler.
Dramalı gönüllüler.
 ?? Cihat beyannames­i. ??
Cihat beyannames­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye