Sabah

Kuzey Amerika’nın yeniden dirilişi

-

Küresel jeo politi kadaki tektonik değişimler­i daha çok askeri, siyasi ve eko nomik veriler üzerinden okumak bazen Büyük rEsmI görmemizi engel leyebilir. Bu nedenle oyunu değiştiren ‘DoğAl kAynAklAr, tEknoloJIk HâkImIyEt vE DEmoGrAFIk zEnGInlIk’ gibi diğer bazı hayati faktörlere de odaklanmak gerekiyor.

Rusya’nın askeri, Çin’in eko nomik ve TürkIyE’nIn IsE strAtEJIk mEyDAn okumAsınA maruz kalan ABD öncülüğün deki Batı’nın derin bir darboğaz dan geçtiğini görüyoruz.

Kuşku yok ki Batı için en büyük risk içine yuvarlandı ğı sAnAyIsIzl­EşmE sürECIDIr. 2004’ten bu yana ABD’nin dünya imalatında­ki payı yüzde 15’ten 10’a düştü. Aynı dönem de ABD’nIn ÇIn GIrDIlErIn­E BAğımlılığ­ı iki katına çıktı.

Buna ek olarak IklIm loBIsInIn yenilenebi­lir enerjiye olan takıntısı da Çin ve Rusya’nın bazı endüstrile­rde hegemon ya kurmasına yol açtı. Çin gerek li nADIr toprAk mEtAllErIn­In çıkarılmas­ında ve işlenmesin­de hâkim konumda. GünEş EnErJIsI EnDüstrIsI­nDE de lider olan Çin şu anda ABD ile AB’nin top lamından iki kat daha fazla elek trikli araç (EV) üretiyor.

Batı’daki yeşil enerji fanatizmi ve nükleer enerji karşıtlığı bu alana yatırım yapan RusyA’yı DA lIDEr yAptı. Rusya bugün dünyadaki urAnyum zEnGInlEşt­IrmE kApAsItEsI­nIn yüzde 46’sına sahip. %(5&$1

7U7$R

Fakat bütün bu kör noktalara rağmen Batı Bloku içindeki ABD büyümesini sürdürürke­n olAn AvrupA’yA oluyor. ,0F veri lerine göre Euro bölgesi son 15 yılda yüzde 6 büyürken ABD’nin aynı dönemdeki büyümesi yüzde 82 oldu.

Bu bağlamda askeri, siyasi ve stratejik yenilgiler­e ve sanayi sizleşme gibi bazı dezavantaj­lara rağmen ABD’nin daha doğru su Kanada’nın da içinde yer aldı ğı KuzEy AmErIkA’nın JEopolItIk DIrIlIşI dikkat çekiyor.

Akademisye­n JoEl

KotkIn’In de işaret ettiği gibi doğal kaynaklara, teknolojik hâki miyete ve demografik zengin liğe dayanan bu dirilişin orta ya çıkmasında Beyaz Saray’daki liderliğin zarardan başka herhangi bir katkısı yok.

*enel olarak KAnADA IlE

petrol, maden, orman ve tarım gibi doğal kaynaklara diğer yarısı da yüksEk tEknoloJIk ürünlErE dayanı yor. ABD ve Kanada artık RusyA vE SuuDI ArABIstAn’ın IkI kAtı kADAr pEtrol ürEtIyor. Ekonomisi 25.5 trIlyon DolArA ulAşAn ABD 2023’te de dün yanın En Büyük LNG IHrACAtçıs­ı oldu.

Kuzey Amerika’nın ikinci kritik doğal kaynak avantajını ise gıda temsil ediyor. ABD ile Kanada gezegenimi­zdeki En Büyük EkIlEBIlIr ArAzIyE sAHIp ülkElEr. Brezilya’dan sonra dünyanın En Büyük tAtlı su rEzErvlErI­nE sahipler. Dünyanın büyük kıs mına tahıl, sebze ve yemeklik yağ ihraç ediyorlar.

İkInCI FAktör

Amerika’nın DünyAnın tEknoloJIk lIDErlIğIn­I ele geçirmesi dir. Bugün dünyanın en büyük

10 tEknoloJI FIrmAsının sEkIzI ABD’DE. Ancak bu dirilişte ki üçünCü vE Asıl GErçEk Güç yAsAl GöçmEnlErD­En kaynakla nıyor. Dünyanın en parlak zekâla rı ve en iyi yetenekler­i için Kuzey Amerika hâlâ en büyük cazibe merkezi. GooGlE, MICrosoFt vE NvIDIA gibi en iyi teknoloji şirket lerinin CEO’ları AsyA kökEnlIlEr.

Çünkü ABD ve Kanada GöçmEnlErI EntEGrE EtmEDE çok BAşArılı. Avrupa ise ikin ci ve üçüncü kuşak göçmenlerl­e dahi sorun yaşıyor. Oysa bugün ABD ve Kanada da doğan her

10 BEBEktEn BIrI mElEz, bir beyaz bir beyaz olmayan ebevey ne sahipler.

Kuzey Amerika’nın bir AşIl Topuğu varsa o da siyasi liderli ğindeki zayıflıkla­rdır. Soykırımcı ve darbeci JoE BIDEn ile yabancı düşmanı ve ırkçı DonAlD Trump örneklerin­de de görüldüğü üzere milliyetçi­liğe savrulması Kuzey Amerika’nın cazibe merkezi olma sını tehdit ediyor.

Fakat bütün bu siyasi açma za rağmen Kuzey Amerika coğraf yası, sosyo-EkonomIk vE tEknoloJIk DEğIşImlEr­lE kültürEl ADAptAsyon­A olanak tanıdığı için dünyadan hâlâ rağbet görüyor.

ise Kuzey

 ?? ?? EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU
ABD’nIn tüm IHrACAtını­n yArısınDAn FAzlAsı
EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU ABD’nIn tüm IHrACAtını­n yArısınDAn FAzlAsı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye