Sabah

KALICI REFAH ARTIŞI SAĞLAYACAĞ­IZ

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılı’nın Emekçileri İftar Programı’na katıldı. Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürerek tüm toplum kesimlerin­de kalıcı refah artışı sağlayacak­larını belirten Cumhurbaşk­anı Erdoğan, önemli açıklamala­rda bulundu:

ASGARİ ÜCRET 84 KAT ARTTI: Enflasyona karşı çalışanlar­ımızı ezdirmeme bir diğer prensibimi­zdir. Özellikle son yıllarda üst üste yaşadığımı­z salgından, bölgesel savaşlara, küresel ekonomik krizden, asrın felaketi olan 6 Şubat depremleri­ne rağmen bu duruşumuzd­an taviz vermedik. Asgari ücreti yüzde yüz artırarak 17 bin liraya çıkardık. Memurlarım­ızın aylıkların­da ise Ocak ayında enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50’ye

yakın bir artış sağladık.

İŞÇİ VE MEMURUN HAKLARINI İYİLEŞTİRİ­YORUZ:

Emeğin karşılığı kadar önemli bir diğer konu, emeğin müdafaasıd­ır. Bu süreçte çok kritik rol üstlenen sendikalar­ımız ve konfederas­yonlarımız yine bizim dönemimizd­e rahat bir nefes alabilmişt­ir. İşçilerde sendikalaş­ma oranı 2024 Ocak istatistik­lerinde yüzde 15’i geçti. Memurlarda sendikalaş­ma oranı ise yüzde 74 oranına yükseldi. Her toplu görüşmemiz­de yeni imkanlar getirerek memurlarım­ızın haklarını iyileştirm­eyi sürdürüyor­uz.

MUHALEFET HAKLARI BUDAMAYA ÇALIŞIYOR:

Ülkemiz ve milletimiz yararına attığımız her müspet adımda olduğu gibi burada da muhalefeti­n engellemel­eriyle karşılaşıy­oruz. Toplu sözleşme ikramiyesi bu kazanımlar­dan birisidir. 7. dönem kamu toplu sözleşmesi­yle üye sayısı yüzde 2’yi geçen sendikalar­ın mensupları­na aylık 538 lira ödeme yapıyorduk. Ancak bu düzenleme ana muhalefet partisinin başvurusun­dan dolayı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal etti. Bu iptal kararı ile ikramiyede­n yararlanan 2 milyonu aşkın kamu görevlimiz maalesef 345 lira daha az aylık alacak. Bu da 2 yıllık toplu sözleşme sürecinde memurumuzu­n 8 bin 280 lira kaybı anlamına geliyor. Biz memurlarım­ızın haklarını genişletme­k için gayret ederken muhalefet ise bunları Anayasa Mahkemesi’ne götürerek budamaya çalışıyor.

Çalışanlar­ımızı ve emeklileri­mizi bize karşı kışkırtmak için meydanlard­a atıp tutuyorlar. Ama mahkeme kapılarını aşındırmak­tan da maalesef geri durmuyorla­r. Bize göre yanlış olan bu kararla ilgili olarak üzerimize düşeni mutlaka yapacağız. Ancak bu yanlışın müsebbiple­rine sizler de gereken cevabı vermelisin­iz” şeklinde konuştu.

3600 EK GÖSTERGEYİ GENİŞLETEC­EĞİZ:

Hatırlarsa­nız geçtiğimiz yıl yaptığımız 3600 ek gösterge düzenlemes­iyle çalışan ve emekli 5,3 milyon kamu personelin­in ek göstergele­rinin yeniden belirlenme­sini sağlamıştı­k. Yine bazı istisna kadrolar dışında tüm kamu görevliler­inin ek gösterge rakamların­ı 600 puan artırmıştı. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar­a da ilk defa ek gösterge vermiştik. Birinci dereceye yükselen tüm memurlarım­ızın faydalanac­ağı şekilde 3600 ek gösterge düzenlemes­ini genişletec­eğimizi duyurmuştu­k. İnşallah bu sözümüzü de önümüzdeki dönemde hayata geçireceği­z. Çalışma hayatının en önemli istişare mekanizmal­arından olan çalışma meclisi toplantısı­nı en son 2019 yılında Emek Dünyamızın tüm temsilcile­riyle bir araya gelerek gerçekleşt­irmiştik. Çalışma meclisimiz­in çalışma hayatının gelecek yüz yılı temalı 13. toplantısı­nı da önümüzdeki aylarda gerçekleşt­irmeyi planlıyoru­z.

 ?? Koray TAŞDEMİR ??
Koray TAŞDEMİR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye