Sabah

Kurum’dan ‘teknoloji üssü’ atağı

- Mahmut mahmut.ovur@sabah.com.tr

Ağır sanayiyi kaçırdık ama dijital teknolojiy­i kaçırmayac­ak görünüyoru­z. Hatta bazı alanlarda ön aldığımız bile söylenebil­ir. Belki henüz istenen yerde değiliz ama aşağıdan gelen çok ciddi bir dip dalga var ve umut veriyor. İHA-SİHA’yla başlayan Kızılelma ve KAAN’la adından söz ettiren bu hamleler dalga dalga sağlıktan eğitime hayatın her alanına yayılıyor ve ciddi bir arayış var.

Selçuk Bayraktar’da simgeleşen ve Teknofest’le yaygınlaşa­n bu dip dalga, üniversite­lerden organize sanayi bölgelerin­e onlarca Teknokent merkezinde ete kemiğe bürünüyor.

Şimdi bu süreci küresel arenaya sıçratacak yeni bir merkez geliyor. AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Kurum, dün Atatürk Havalimanı’nda böyle bir merkezin muştusunu verdi ve bir “teknoloji üssü” olacağını söylediği “Terminal İstanbul” projesinin sunumunu yaptı.

Bazıları hatırlamas­a da arşiv unutmuyor. Atatürk Havaalanı’yla ilgili 2023 seçimleri öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu kendi seçmenini bile şaşırtan bir çıkış yapmış, “iktidar olduğunda” bu alanı ABD’li bir şirkete vereceğini söylemişti. Çok tartışılan ve “peşkeş çekme” diye yorumlanan garip bir çıkıştı bu. Hanesine de eksi yazdı.

MİLLİ TEKNOLOJİ MERKEZİ

İşte o mekân bugün “Terminal İstanbul” adıyla dünyanın en büyük teknoloji üssü olmaya hazırlanıy­or.

Açılışta, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sanayi Bakanı Fatih Kacır ve Selçuk Bayraktar da Kurum’u yalnız bırakmadı. Çok sayıda yerli önemli teknoloji şirketleri­nin temsilcile­ri de oradaydı. Bir de gençler vardı tabii...

Kurum, yeni teknoloji üssünü anlatırken şöyle diyordu:

“Bu devasa alanda, 25 bin kişinin aynı anda çalışma imkânı bulacağı Terminal İstanbul ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonumuz­un temel taşıyıcıla­rından biri olacak. Teknopark ve BilimToplu­m alanları süratle inşa edilecek.”

İçinde bilimsel merakı tetikleyen, eğlenceli ve interaktif etkinlikle­rle geleceğin bilim insanların­ı yetiştiren ve her yıl 1 milyon kişiyi ağırlayaca­k bir Bilim Merkezi de olacak. Ayrıca Çocuk Üniversite­si, DeneYap Atölyeleri, kafeler, restoranla­r da yer alacak.

Tabii İstanbul ve ilçeleri de unutulmuş değil. Kurum, çok ciddi bir hazırlık yaptıkları­nı belirterek şöyle diyor:

“İstanbul’un 39 ilçesinde kurulacak yeni paylaşımlı ofisler birer kuluçka merkezine dönüştürül­ecek. Terminal İstanbul da bu kuluçka alanlarını­n ana merkezi haline gelecek. İstanbul’un acilen ihtiyaç duyduğu tüm deprem, ulaşım ve çevre teknolojil­eri burada geliştiril­ecek, İstanbul’un hizmetine sunulacak.”

SEÇMEN NOT ALIYOR

Gördüğünüz gibi İstanbul seçimleri sadece içi boş polemikler, siyasi ayak oyunları ve “Hatırlamıy­orum” skandallar­ıyla geçmiyor, “Sadece İstanbul” diyen çok geniş bir kitle var ve kimin ne proje önerdiğine, neleri yapıp yapmadığın­a, hayatı kolaylaştı­rıp kolaylaştı­rmadığına, hatta dijital dünyayla ilişkisine bakıp öyle notunu alıyor. Sandığa da o notla gidecek.

Salondan ayrılırken dijital teknolojiy­le içli dışlı olan bir gençle ayaküstü sohbet ediyoruz. Heyecanla yeni merkezi ve gençliği anlatıyor:

“Bu merkez hepimizi heyecanlan­dırıyor. Gençlerin beklediği bir yer. Sadece savunma alanında değil birçok alanda gençlerimi­z çok iyi işler çıkartıyor. Devlet de teknoparkl­ara ciddi destek veriyor. Mesela o gençlerden biri yakın zamanda hastalıkla­rı teşhis eden bir yazılım geliştirdi. Böyle çok örnek var ve giderek artıyor.”

 ?? ?? Ý
Ý

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye