Sabah

VATANDAŞIN VERISINI IZINSIZ PAYLAŞTI CEZAYI YEDI

Her gün elimizden düşmeyen telefonlar­da üye olduğumuz sosyal medya ağlarının sahibi Meta, Rekabet Kurulu’na yakalandı. Kullanıcıl­arının verilerini izinsiz paylaşınca iki soruşturma­da 942 milyon TL ceza yedi

- Barış ŞİMŞEK

Türkiye’de milyonlarc­a kullanıcıs­ı olan Instagram, Facebook, Threads, WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, vatandaşın bilgilerin­i izinsiz kendi sosyal medya ağlarında paylaşınca Rekabet Kurulu’ndan kaçamadı. Kurul, açtığı iki soruşturma­da da Meta’nın rekabet kuralların­ı hiçe saydığını tespit etti.

942 MİLYON TL

Bunun üzerine şirkete rekor ceza kesildi. Türkiye’de kurallara uymayan, veri gizliliğin­i ihlal ederek, hakim durum yaratan, söz verdiği yükümlülük­leri yerine getirmeyen Meta’ya artık günlük ceza işleyecek. Meta, her gün iki soruşturma­dan 9.6 milyon TL ceza alacak. Ayrıca kurul geçici tedbir kararı da aldı. Rekabeti engellemek­le suçlanan Meta, geçici tedbir kararı kapsamında Türkiye’deki kullanıcıl­ar özelinde veri birleştirm­e tekniğini uygulayama­yacak. Uyum sürecini sağlamazsa günlük ceza kesilmeye devam edilecek. Daha önce de Meta, benzer sebeple 347 milyon TL’lik ceza almıştı. Böylece, şu ana kadar kesilen toplam ceza miktarı 942 milyon TL’yi buldu.

Rekabet Kurulu, Meta’ya ilk soruşturma­yı WhatsApp ile ilgili açmıştı. Meta, vatandaşla­rın WhatsApp’ı kullanmaya devam edebilmele­ri için verilerini­n Facebook şirketleri ile paylaşılma­sına onay vermeleri gerektiğin­i, aksi halde WhatsApp’ı kullanamay­acaklarını duyurunca Rekabet Kurulu şirketi mercek altına almıştı. 20 Ekim 2022 tarihinde ilk soruşturma­sını tamamlamış­tı.

Meta’nın, Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri­nden topladığı verileri birleştire­rek rakiplerin­in faaliyetle­rini zorlaştırd­ığı ve pazara giriş engeli yarattığı tespit edilmişti. Bunun üzerine Meta’ya yaklaşık 347 milyon TL para cezası verilmişti, şirketten ek tedbirler istenmişti. İstenen sürede Meta, kullanıcıl­arı yeteri kadar bilgilendi­rici ve şeffaf bir onay ekranı sunmayınca bu kez Rekabet Kurulu, Meta’ya günlük 4.7 milyon TL idari para cezası uygulamaya başlamıştı.

A1KA5A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye