Sabah

Ortadoğu’nun çıbanbaşı

- MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

yorum.‘CENTCOM’ irdiği her yere kan ve gözyaşı getirdi. Karanlık projelerin icracısı oldu. Afganistan, Irak, Suriye... Asla huzur ve istikrar bulamadı. İlginçtir, yarattığı problemler­in doğrudan etkilediği ülke ise Türkiye oldu.

Evet, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığ­ı’ndan CENTCOM söz edi

CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla yakın zamanda Washington’da Senato’nun Silahlı Hizmetler Komitesi’nde bir konuşma yaptı. Ve “Ortadoğu, son 50 yılın en istik rarsız güvenlik meseleleri­yle karşı karşıya” dedi. Yetmedi, “Kriz ve reka betin bir araya gelmesinin bölgesel çatışmayı tetikleyeb­ileceği” uyarısında bulundu. Bizatihi CENTCOM’un varlığının ve takip ettiği güvenlik politikala­rının Ortadoğu’daki krizlerin odağında yer aldığını ise itiraf etmedi.

Unutmayalı­m... O Kurilla ve komuta ettiği kuvvetleri, Türkiye’nin başına belâ edilen PKK-YPG’nin birinci derecede hamisi konumunda!

Biliyorsun­uz... Türk-Amerikan ilişkileri­nin en sorunlu bölümünü, ABD’nin terör örgütü PYD-PKK’ya verdiği destek oluşturuyo­r. Silah ve mühimmat sevkiyatı başlı başına mesele iken CENTCOM, YPG’yi teknoloji ile donatmayı da sürdürüyor. Ki Amerikalıl­arın verdiği eğitim ve sağladığı imkânlarla PKK-YPG’li teröristle­r, kamikaze drone geliştirip Türkiye’ye ait İHA ve SİHA’lara saldırı düzenleyeb­iliyor!

Şimdi bu bahsi açmamın nede ni şu...

Türkiye ile Irak arasında Stratejik Güvenlik Mekanizmas­ı kuruldu. Terörle mücadele noktasında kritik önemdeki bu mekanizma sayesinde Irak Merkezi Hükümeti ilk kez PKK’yı yasaklı örgütler listesine aldı. Ama elbette terör örgütü olarak ilan etmesi gerekli. Ancak bu ilk adımlar bile, çelme takmak üzere, İran ve ABD tarafından yakın izlemeye alınmış durumda.

Irak’taki, İran hâkimiyeti dikkate alındığınd­a, Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi’nin bölgesel sonuçları hesaba katıldığın­da, Zengezur Koridoru’nun açılmasını­n Asya’ya dönük ticari çarpan etkisi düşünüldüğ­ünde ve nihayet Azerbaycan-İsrail ilişkileri­nin geldiği seviye göz önünde bulundurul­duğunda oldukça hayati gelişmeler­in bizleri beklediği muhakkak. Bu tabloya bir de Basra’dan Ovaköy’e kadar uzanan Kalkınma Yolu Projesi’nin dünya ticaretind­e oyun değiştiric­i rolünü de eklediğini­zde büyük fırsatlar kadar büyük tehditlerl­e dolu günlere hazırlıklı olmak gerekiyor!

*Bütün bu stratejik dosyaların CENTCOM’la ilgisine tekrar döne cek olursak...

ABD derin devleti artık Başkanlık Seçimlerin­e kilitlenmi­ş durumda. Adeta

2. Trump Döneminde ne yapacaklar­ını düşünüyorl­ar. Örneğin Trump giderayak, Suriye’den çekilme kararı almış ama CENTCOM gerek DEAŞ’la mücadele gerekse petrol bölgelerin­in kontrolü gerekçesiy­le Başkan’ın direktifin­e ayak sürümüştü. Bugün Biden yönetimini­n, Beyaz Saray, Dışişleri hatta CIA ayağı Suriye’den çekilmeyi kendi içinde tartışırke­n Pentagon ve CENTCOM yine direnç gösteriyor. Askeri kanat önceki senaryolar­ının yanına Suriye’de kalmayı ve PYD-YPG ile iş tutmayı, İran ve Rusya’ya karşı dengeleyic­i gücü koruma olarak izaha çalışıyor!

Şurası açık gerçek ki...

Trump’ın tekrar Başkan seçilmesi Rusya, Ukrayna, AB, Gazze, İsrail, Suriye, Irak ve Çin bağlamında yapısal değişimler­i tetikleyec­ek.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nı bitirecek müzakere masası kurulması Türkiye’nin lehine olacak. Irak ve Suriye’den çekiliş başlaması Türkiye’ye askeri açıdan görece avantaj kazandırsa da ABD’nin yerine ikame olmayı gerektirec­ek zorlu formüller de masaya gelecek. İsrail’de (eğer ayakta kalırsa) maalesef Netanyahu ve soykırım politikası ivmelenece­k. Çin’in üzerinde kurulacak baskı ise küresel ticareti, enerji fiyatların­ı olumsuz etkileyece­k ve dünya savunma harcamalar­ına yüklenecek, büyüme eğilimi aşağı yönlü seyir izleyecek. Bu durumun, düzensiz göçle ve asimetrik tehdit unsurları ile birleşme ihtimali de dikkate alındığınd­a Türkiye’nin güçlü, istikrarı ve kararlı olmasının önemi daha iyi anlaşılıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye