Sabah

ESNAF KREDI KARTI TARIFESINE GEÇTI

Bankaların kredi kartındaki yüksek komisyon oranları esnafı nakite yöneltti. Kartla kârını bankaya kaptıran esnaf, çareyi komisyon tarifesind­e buldu. Kartla alışverişt­en % 10 komisyon alınıyor. Dükkânına tarife tablosu asan bile var

-

Bankaların pos cihazı kullanan işletmeler­den aldıkları komisyon oranını artırmasıy­la esnaf, kartlı ödemelerde yeni bir boyuta geçti. Bakkaldan kasaba, kuaförden fotoğrafçı­ya birçok esnaf artık kredi kartı ücret tarifesi yayımlamay­a başladı. Genellikle nakit ya da IBAN’a (Uluslarara­sı

Banka Hesap Numarası) havale isteyen esnaf, kredi kartıyla ödeme yapılması halinde ise ücrete yüzde 10 ila 30 arasında komisyon ekliyor. Bunu da dükkânına astığı “Nakit-kartlı ödeme” şeklindeki tarifelerl­e yayımlıyor.

YÜZDE 30 FARK İSTİYOR

Örneğin İstanbul Eyüpsultan’da bir fotoğraf stüdyosund­a 4’lü vesikalık ücreti nakitte 150 TL iken kredi kartında bu fiyat 180 TL. Taksim’deki bir esnaf lokantasın­da da 200 liralık menüde nakit ödeme talep edilirken kredi kartıyla ödenmesi halinde bunun ücreti 240 TL. İstanbul Kadıköy’de bir otoparkta bir saatlik park ücreti nakitte 100 TL iken kredi kartıyla ödenmesi halinde bu ücret 130 TL’ye çıkıyor. Birçok kuaför de artık kredi kartıyla ödeme yapılması halinde yüzde 20 fark talep ediyor. Bu ücret tarifesini de bazı kuaför ve güzellik salonları yayımlıyor.

K³R BANKAYA GİDİYOR

Kanunen esnafın kredi kartı ile ödemede fark istemesi yasak. Bu sorunun farkında olan esnaf, şu açıklamayı yapıyor: “Maliyetler­imiz çok arttı. Fiyat arttıkça ciro düşüyor. O nedenle yüzde 10-20 gibi kâr oranlarıyl­a çalışıyoru­z. Kartla ödemede bu kâr da bankaya gidiyor, fark koymaya mecburuz.”

Bebek ürünleri satan bir esnaf da bankaların ödemeleri 45 gün sonra yaptığını, ertesi gün yapılan ödemelerde ise yüzde 5 komisyon alındığını belirterek, “Dün 19 bin TL’lik ürün sattık ve kredi kartından geçtik. Ertesi gün hesaba 17.900 TL geçti. Yani banka tek işlemden 1.100 TL aldı. Ürünlerin maliyeti çok yüksek. Düşük kârla satışları artırmaya çalışıyoru­z. Ancak onu da bankaya veriyoruz” diyor.

 ?? SABAH ?? 10 kişiden ikisinin nakit ödeme yapabildiğ­ini belirten esnaf, “Artık herkes kartta. Komisyon farkını istediğimi­z için sık sık müşteriler­imizle karşı karşıya kalıyoruz. Biz de durumdan memnun değiliz. Bankalar bu oranları düşürsün, hepimiz rahatlayal­ım” diyor.
Betül ALAKENT
SABAH 10 kişiden ikisinin nakit ödeme yapabildiğ­ini belirten esnaf, “Artık herkes kartta. Komisyon farkını istediğimi­z için sık sık müşteriler­imizle karşı karşıya kalıyoruz. Biz de durumdan memnun değiliz. Bankalar bu oranları düşürsün, hepimiz rahatlayal­ım” diyor. Betül ALAKENT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye