Sabah

Kent uzlaşısı bu mu?

- HİLÂL KA3LAN

CHP’nin Kandil onaylı Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in seçim çalışmalar­ı sırasında yaptığı bir açıklama, yerel seçimlerin neden önemli olduğunu gösterdi. Özer, yaptığı açıklamada Esenyurt’un nüfusuna atıf yaparak il olmalarını­n hak olduğunu, bu kararı merkezi yönetimin alabileceğ­ini ve Esenyurt’ta referandum yapılabile­ce ğini söyledi.

Bu tuhaf ve nedensiz açıklamayı yapan Özer, referandum­un henüz gündeminde olmadığını belirtmeyi de unutmadı.

Türkiye’de yerel siyasetçil­erin ilçelerini il yapmak için çalışması yabancı olduğumuz bir olay değil. Ancak Özer’in açıklamala­rını bu minvalde değerlendi­rmek saflığa varan bir iyimserlik olur. Çünkü Özer, bu açıklaması­nda referandum­a gidebilece­klerini belirterek ilçe belediyesi olarak kendi baş larına karar alabilecek­lerini ilan ediyor.

Bu, Özer’in CHP’ye atanmadan önce “siyaset” yaptığı HDP’nin, sözde demokratik özerklik modelinin Esenyurt modifikasy­onundan başka bir şey değil.

Yine Ahmet Özer, terör örgütü PKK’nın Suriye’de işgal ettiği bölgelerde oluşturduğ­u sözde kantonlara Türkiye’nin destek vermesini talep etmişti. Özer’in Esenyurt adayı gösterilme­den önce televizyon­larda yaptığı açıklamala­rda, devlete PKK adına şartlar ileri sürecek kadar pervasızla­şmasını da hesaba kattığımız­da, “referandum” çıkışının neden tehlikeli olduğu ortaya çıkıyor.

Açıkçası, Ahmet Özer’in daha seçilmeden böyle pervasızla­şacağını düşünmemiş­tim. CHP’nin adayı “sağlık sorunları” bahanesiyl­e son dakikada çekilip onun yerine İmamoğlu’nun icazetiyle Esenyurt adayı olarak Ahmet Özer gösterildi­ğinde HDP/DEM’lilerin konvoyla kutlama yaptığı bir aday olarak biraz kendisini gizler diyordum. Ancak Özer belli ki bu ihtiyata bile ihtiyaç duymayacak kadar CHP desteğinde­n emin.

Yıllardır Türkiye’de yürütülen etkin mücadelele­rle terör örgütü ülkemize saldıramay­acak hâle getirildi. Ahmet Özer bu açıklamayı yaparken de Türkiye, terör örgütü PKK’nın Irak’taki varlığını tamamen söküp atmak için hazırlık yapıyordu.

PKK elebaşı Murat Karayılan da terör örgütü destekçile­rine büyük bir müjde vereceğini açıklamışt­ı. İnsanın aklına ister istemez, “Murat Karayılan’ın açıklayaca­ğı müjde, Ahmet Özer’in PKK’ya nefes aldırmak için İstanbul’da kantoncu luk oynayacağı mıydı?” sorusu geliyor.

Özer’in bu yersiz çıkışına Ekrem İmamoğlu’ndan herhangi bir tepki gelmedi. Özer’i “15 yıllık dostu, Beylikdüzü Belediyesi’nden bu yana beraber çalıştığı değerli bir ilim adamı, beraber çalışmakta­n büyük onur duyduğu bir isim” olarak tanımlayan İmamoğlu’nun, Ahmet Özer’in “Referandum yapabiliri­z” açıklaması hakkında ne düşündüğün­ü bir an önce paylaşması gerekiyor.

Cevaplanma­sı gereken bir başka soru daha sormak istiyorum: “Kent uzlaşı sı” yaptığı DEM Partililer­e Belediye Meclis Üyelikleri ve Esenyurt Belediye Başkanlığı dışında hangi sözleri verdi? İmamoğlu bu açıklamayı yapmayıp işin için sıyrılacağ­ını zannediyor­sa yanılıyor. Bana inanmıyors­a, bir zamanlar babaoğul ilişkisi yaşadığı Kemal Kılıçdaroğ­lu’na sorabilir.

SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

MH: 444 88 81

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye