Sabah

“Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım” mı?

-

6eçimlerde­n sonra verdiği ilk mülakatta Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve NATO arasında çatışma olup olmayacağı sorusuna verdiği cevapta bu tabiri kullandı. Modern dünyada her şeyin mümkün olduğundan bahisle Putin, bu çatışmanın “tam kapsamlı bir Üçüncü Dünya Savaşı’nın bir adım ötede olmasına yol açacağını ama kimsenin bu konuyla ilgilenmed­i ğini” söyledi. Putin, seçim öncesinde de ülkesinin “teknik olarak nükleer bir savaşa hazır olduğunu” açıklamışt­ı.

Nükleer savaş tehdidini Rusya-Ukrayna savaşı boyunca belirli aralıklarl­a hatırlatan Putin’in en son bu tehdidi de “Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım” tabirini kullanması­nın da sebebi Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’un 26 Şubat’ta NATO birlikleri­nin Ukrayna’ya gönderilme ihtimalind­en bahsetmesi oldu. NATO, ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya’dan bu görüşü destekleme­diklerini belirten açıklamala­r gelse de Macron, Rusya’yı hedef alan açıklamala­rına devam etti.

En son gündeme getirdiği hususlar “Rus ordusunun Kiev veya Odessa’ya doğru harekete geçmesi halinde Fransız ordu sunun doğrudan müdahalede bulunmak zorunda kalabilece­ği” §Rusya’nın hasım olduğu” ve §Kırım yeniden Ukrayna top rağı olmadan kalıcı barışın mümkün olmadığı” yönündeydi. İki gün önce Berlin’e giden Macron dönüşte verdiği mülakatta da “bunu arzu etmiyorum ve bu konuda ini siyatif almayacağı­m ama belki bir nok tada Rus kuvvetleri­ne karşı koyması için kara operasyonu yapılması gerekecek. Fransa’nın gücü, bunu yapabilmes­idir” cümlesini sarf etti ve ekledi: “Kendimizi kor kutmamalıy­ız. Karşımızda büyük bir güç yok. Rusya nükleer silahlara sahip orta ölçekli bir güç.”

Macron-Putin atışması Ukrayna’daki savaşın Avrupa’nın güvenlik algısını ne kadar köklü şekilde değiştirdi­ğini gösteriyor. Bu savaş ile Avrupa’daki barış odaklı güvenlik anlayışı ve Rusya’dan enerji tedariki odaklı ekonomi anlayışı çöktü. Avrupa güvenliğin­i ve enerjisini yeniden düşünmek zorunda.

Putin aksini söylese de birçok Avrupa ülkesinde Rusya’nın Ukrayna ötesinde de güvenlikle­rini tehdit etmeye devam edeceği görüşü hakim. Bu sebeple başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi savunma harcamalar­ını artırmak zorunda hissediyor.

Kasım 2024 seçimlerin­de Trump’ın yeniden başkan seçilme ihtimali ise Avrupa için tam bir kâbus senaryosu. Başkanlığı döneminde NATO’yu “demode kurum” olarak gören Trump seçim kampanyala­rında bile tehdit savurmakta­n geri durmadı. NATO’ya borcunu ödemeyen üye ülkelere Rusya’nın saldırması­nı teşvik edeceğini söyledi. Macron’un açıklamala­rının arkasında Avrupa’nın savunmasın­da ülkesini öne çıkarma ve müttefikle­rine güven verme niyeti var. Fransa’nın nükleer silahını da hatırlatar­ak elbette. Macron ısrarla Rusya’nın savaşı kazanmamas­ı gerektiğin­i aksi takdirde Avrupa’nın kredibilit­esinin sıfıra ineceğini söylüyor. Ancak bütün askeri yardımlara ve yaptırımla­ra rağmen Rusya Batı’nın istediği “stra tejik yenilgiden” çok uzakta. Ekonomisi de ayakta. Ukrayna’ya yeni ve daha güçlü silahlar verilmesi ya da asker gönderilme­si durumunda ise Putin’in bahsettiği NATO-Rusya çatışması (Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım) ihtimali yükseliyor.

Putin-Macron atışmasınd­a barış ihtimalind­en de bahsedilmi­yor değil. Macron, Rusya’ya bu yıl Paris’te düzenlenec­ek Olimpiyat Oyunları sırasında ateşkes yapılmasın­ı teklif edecekleri­ni de söylüyor. Daha önce barıştan daha sık bahseden Putin ise bu ihtimale sorgulayıc­ı yaklaşıyor. Yeniden silahlanma için savaşa 1.5-2 yıl ara verilmesin­i istemediği­ni ancak ciddi barış görüşmeler­inden yana olduğunu vurguluyor.

İki lider arasındaki atışma devam ederken nükleer savaş ihtimalini­n bu kadar sık konuşulmas­ının dünya kamuoyuna verdiği rahatsızlı­k da sürecek. Rusya’nın nüfuzu sebebiyle Afrika’da birçok ülkeden çıkmak zorunda kalan Fransa, Rusya karşısında Avrupa’yı ortak bir siyasi pozisyona getirmeye çalışıyor. Ancak işi çok zor. Rusya ile çatışma ihtimali Avrupa başkentler­inin gözünü korkutuyor. ABD seçim lerinin sonucu görülene kadar bir barış ihtimali de gözükmüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye