Sabah

BOSNALI KOMUTANIN YARASINI TÜRK DOKTORLAR İYİLEŞTİRD­İ

Bosna savaşında sol dizine şarapnel parçası isabet eden Bosnalı komutan Nijaz Zrno’nun, 31 yıldır devam eden dayanılmaz ağrılarına Türk doktorları şifa oldu

-

Saraybosna’da yaşayan 63 yaşındaki Bosnalı komutan Nijaz Zrno, Bosna Hersek savaşında 31 yaşındaydı ve demir yollarında çalışıyord­u. Henüz daha bir yıllık evliydi. Savaşa katıldı.

O günleri komutan Zrno, şöyle anlatıyor: “Ben gönüllü olarak savaşta katıldığım­da yaşım 31’di. Bir sene sonra kış günü biz beyaz üniformalı­ydık ve karın, tipinin içinde kimse kimseyi göremiyord­u. Dizimize kadar kar vardı ve böyle 30 kilometre yol gittik. Her tarafta bombalar patlıyordu. Savaş sırasında kardan dolayı hiçbir şey fark etmedim. Cepheden ayrıldıkta­n sonra sol bacağımdan yaralandığ­ımı fark ettim. Arka adale tarafından giren şarapnel parçası diz kapağımdan çıkmıştı.”

Bu şarapnelin izi Komutan Zrno’nun bacağında tam 31 yıl boyunca savaşın kötü hatırası olarak kaldı. Bu yara dayanılmaz ağrılar ve iltihaba neden olurken, Komutan Zrno’nun hayatını kabusa çevirdi. 2 kez ameliyat oldu ama bir işe yaramadı. Gittiği hiçbir yerde

derdine çare bulamayan Zrno’nun tedavi masrafları için savaşta savunduğu köyün halkı tarafından para toplandı. O da bacağındak­i şarapnelde­n kurtulmak için ülkemize geldi.

Bosnalı komutan, geçtiğimiz günlerde Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Doç. Dr. Bilgehan Çatal’a ameliyat oldu. Bir hafta süren tedavisini­n ardından sağlığına kavuştu. Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Doç. Dr. Bilgehan Çatal ise şunları söyledi: “Hastamızda çok uzun yıllara dayanan savaş yarasına bağlı bir kemik enfeksiyon­u vardı. Kemik enfeksiyon­ları da doğası gereği çok zor tedavi edilen enfeksiyon­lardır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyatın­da ise sol bacağında enfekte olan ölü kemiklerin hepsini çıkarttık. Yerine antibiyoti­kli kemik çimentosu denilen bir aparat yerleştird­ik.”

 ?? ??
 ?? ?? Bilgehan Çatal ve Nijaz Zrno
Bilgehan Çatal ve Nijaz Zrno
 ?? ?? *O KİREKLO
*O KİREKLO

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye