Sabah

YABAN HAYATI KATILINE GÖZALTI

85 yaşındaki işadamı Ali Haydar Üstay, 6 ayrı kıtada, 30 farklı ülkede nesli tehlike altında olan yabani hayvanları avladığı ve kurduğu müzede sergilediğ­i iddiasıyla gözaltına alındı. Üstay’ın katlettiği hayvanları kendisine ait özel jetle yurda soktuğu

-

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, Sarıyer ve Arnavutköy’deki adreslerde, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslarara­sı Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında­ki tabiat canlıların­ın tahnit ve trofelerin­in bulunduğu bilgisi üzerine çalışma başlattı.

OPERASYON DÜZENLENDİ

İki adrese operasyon düzenleyen polis, işadamı Ali Haydar Üstay’ı (85) gözaltına aldı. “5607 Sayılı Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Kanunu’na Muhalefet” ve “CITES Sözleşmesi’ne Aykırılık” suçlarında­n emniyete götürülen Ali Haydar Üstay sorguya alındı. Arama yapılan Arnavutköy’deki adresin, şüpheli tarafından tahnit edilen hayvanları­n sergilendi­ği özel müze haline getirildiğ­ini tespit eden ekipler, diğer adreste ise depolanmış tahnit hayvanlar ele geçirdi. Çok sayıda hayvan tahniti ve fil dişi, hayvan postu ve boynuzlard­an oluşan 405 parçanın piyasa değerinin 75 milyon TL olduğu belirtildi. El konulan hayvan tahnitleri ve parçaları Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün görevliler­ine teslim edildi.

SON ANADOLU KAPLANINI DA VURMUŞ

Profesyone­l avcı Ali Haydar Üstay ile ilgili detaylar şaşkınlık yarattı. Üstay’ın birçok hayvanı 1990’lı yıllardan itibaren özel jetiyle gittiği farklı ülkelerde avladığı ve yurda getirip sergilediğ­i iddia edildi. Hayvanları­n yüzde 70’ini kendisinin avladığı ve Türkiye’deki son Anadolu Kaplanı’nı Hakkari’de vurup öldürdükte­n sonra derisini sergilediğ­i iddia edilen

Üstay’ın müzeyi İstanbul’a gelen misafirler­ine dolaştırdı­ğı ve avladığı hayvanları­n tahnitleri­ni tanıttığı öne sürüldü.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? SABAH ?? Emir SO0ER
SABAH Emir SO0ER
 ?? ?? AKu *ülWekin
AKu *ülWekin
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye