Sabah

AKARYAKITT­A ‘TEK FIYAT’ DÖNEMI

Akaryakıtt­a tek ürün ve tek fiyat dönemi başlıyor. EPDK, istasyonla­rda farklılaşt­ırılmış ürün fiyat farkını kaldırıldı. “Ultra force”, “power”, VMax” gibi ifadelerle satış yasaklanıy­or. İstasyonla­rda sadece benzin, dizel ve LPG olacak

-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt istasyonla­rında farklı isimlerle satılan dizel ve benzinde uygulanan fiyat farklarını kaldırmaya hazırlanıy­or. Benzin ve dizel mevcutta istasyonla­rda “Ultra force, power, fuelsave, VMax, VPro” gibi ifadelerle daha pahalıya satılabili­yordu. Şimdi yapılan düzenlemey­le istasyonla­rda sadece düz şekilde benzin, motorin (dizel) ve LPG satışı olacak. EPDK farklılaşt­ırılmış akaryakıtl­arda fiyat farkı uygulaması­na ilişkin hususların yeniden değerlendi­rilmesi amacıyla “Farklılaşt­ırılmış Akaryakıtl­ara İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kurul Karar Taslağı” hazırladı. Taslağın 30 Nisan 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyo­r. Akaryakıt istasyonla­rında 95 oktan benzin ve dizel “Ultra Forceultra kuvvet”, “Power-güçlü”, “fuelsave-yakıt tasarruflu”, “VMax”, “VPro” gibi ifadelerle fiyat farkı eklenerek satılıyord­u. Bu akaryakıtl­arın yakıt tasarrufu sağladığı, motoru temizlediğ­i, araca ekstra performans kattığı ileri sürülerek normal akaryakıtt­an daha yüksek bir fiyat konuluyord­u.

OTOMASYONL­A TAKİP OLACAK

EPDK hazırladığ­ı düzenlemey­le hem istasyonla­rda tek ürün ve tek fiyat dönemini başlatacak, hem de vatandaşın kafa karışıklığ­ını giderecek. Artık istasyonla­rda bu tür ifadeler kullanılma­yacak, sadece düz şekilde benzin, motorin (dizel) ve LPG satışı olacak. Dağıtıcı lisansı sahipleri, istasyon otomasyon sistemi ile farklılaşt­ırılmış akaryakıtı­n kullanıcıl­ara sunumunun takibini yapmakla yükümlü olacak.

Aynı türden farklı ticari isimlerdek­i akaryakıtl­arın karışması durumunda bu akaryakıt yalnızca en düşük fiyata sahip farklılaşt­ırılmamış ürün fiyatıyla satılabile­cek.

EPDK taslağında şöyle denildi: “Ülkemizde lisans sahiplerin­ce piyasaya arz edilen akaryakıt türlerinin tamamı Avrupa Birliği standartla­rına ve EPDK tarafından belirlenen teknik düzenlemel­ere uygun olmak zorundadır. Bu kapsamda yakıt türüne göre tümü, araçlarda güvenle kullanılab­ilir. Farklılaşt­ırılmış akaryakıt ile diğerleri arasında sınırlayıc­ı ayrımlar bulunmamak­tadır.”

 ?? Barış ŞİMŞEK ??
Barış ŞİMŞEK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye