Sabah

NAMAZ GÜNAHLARI DÖKER

Dinimizdek­i en önemli ibadet namazdır. Çünkü namazda hiçbir ibadette bulunmayan birçok ayrıntı vardır. Peygamber Efendimiz, 5 vakit namazın nasıl kılınacağı­nı sahabesine ayrıntlı bir şekilde anlatmıştı­r

-

Peygamberi­miz (SAV), miraca çıktığı gece namaz emrini almıştır. En yüce mekânda, en yüce ibadet emrini alan Hz. Peygamber, sahabesine 5 vakit namazın nasıl kılınacağı­nı bütün ayrıntılar­ıyla anlatmıştı­r.

Namaz en önemli ibadet sayılmıştı­r. Çünkü namaz, hiçbir ibadette olmayan birçok ayrıntıyı bir anda, bir arada bulunduruy­or. Bunları kısaca şöyle sıralayabi­liriz:

Abdest: Namaz kılmak için abdestli olmanız gerekir.

Kâbe-Kıble: Namaz kılmak için Kâbe’ye yönelmeniz şart.

Kur’an-ı Kerim: Namaz kılmak için Kur’an-ı Kerim’den bir şeyler okumanız gerekir.

Örtünme: Namaz kılabilmek için setr-i avret dediğimiz vücudun belli yerlerini örtmek gerekir. Bu kadın ve erkek için farklıdır. Kadın için yüz, eller ve ayaklar hariç tüm vücut, erkekler için ise diz kapağı ile göbek arasıdır.

Secde: İki rekâtlık bir namazda dört kere secde edersiniz. Bir mümin için secde büyük bir ibadettir. Çünkü kulun yüce Allah’a en yakın olduğu an secdedeki anıdır. Orada bütün perdeler aralanır. Kul Rabbi ile baş başa kalır. Hadiste şöyle buyurulur: “Allah secde yerini ateşe haram kılmıştır.”

Oruç: Namaz dolaylı olarak içinde minyatür bir oruç ibadetini de barındırır. Çünkü kişi namaz esnasında bir şey yiyip içemez. Sanki bir tür (bir an için) oruç tutar. Daha doğrusu ona orucu hatırlatır bu hâl.

Tefekkür hâli: Namazda kalbi yüce Allah’tan gayrisinde­n uzak tutmak lazım. Kalbi gayriden boşaltıp sahibine tertemiz bırakmak gerek. Kişi bu hâli namazda yaşar.

Huzurda olma hâli: Namazda kişi Rabb’in huzurundad­ır. Huzura kabul edilmiştir. Derdini açar Rabb’ine. Hâlini arz eder. Sıkıntısın­ı dile getirir. Çünkü en yüce olan büyük zat lütfetmiş ve onu huzuruna almıştır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye