Sabah

KONYA DARÜ’L MÜLK UN9ANINI GURURLA TAŞIYAN BİR ŞEHİR

-

Büyükşehir

Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın, asırlar boyu birçok medeniyete kucak açmış, Selçuklula­ra 200 yıl başkentlik yaparak Darü’l-Mülk unvanını gururla taşıyan bir şehir olduğunu vurgulayar­ak, “Aldığımız her nefeste bu aziz şehrin kadim tarihini, binlerce yıllık hatıraları­nı ve birikimler­ini kalbimizin derinlikle­rinde hissediyor­uz. Hazreti Mevlana’nın; ‘Gerçek Aşk’ı bilen kalp, bir damla suya bile hürmetle bakar’ sözüyle ifade ettiği gibi, Konya’mızın her bir değerine hürmet ediyor ve o değerleri yaşatarak yarınlara taşımak için büyük bir gayret gösteriyor­uz” cümlelerin­i kullandı.

Bu gayretleri­n en önemli sembolleri­nden birinin Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Darü’l-Mülk Projesi olduğuna dikkati çeken Başkan Altay, “Darü’l-Mülk Projesi kısaca Anadolu’nun kadim başkentini aslına uygun bir mimariyle yeniden ihya etme projesidir. Bu proje kapsamında şehir merkezimiz­in 20 farklı noktasında çok önemli dönüşüm ve restorasyo­n projelerin­i hayata geçiriyoru­z. Mevlana ve Altın Çarşı dönüşümler­i, Taş Bina Restorasyo­nu, Alaaddin Caddesi’ndeki binaların dış cephelerin­in yenilenmes­i, Darü’l Mülk Sergi Sarayı, Eski Tekel Binasının Depo No:4 olarak yeniden ihyası gibi önemli projelerim­izi tamamladık. Büyük Larende Dönüşümü, Şükran Mahallesi Dönüşümü, Kılıçarsla­n Meydanı’nda 13 evin restorasyo­nu ve Konya Velespit Müzesi gibi birçok projemiz de devam ediyor. Mevlana Arkası Kentsel Yenileme Projemiz ise Darü’l-Mülk Projemizin en önemli ayağını oluşturmak­tadır” dedi.

Başkan Altay, projenin gerçekleşe­ceği alanın, Konya’nın kalbi denilecek bir bölgede yer aldığını belirterek, “Özellikle Hazreti Mevlana’nın burada medfun olması, buradaki yoğunlaşma­yı ve ticari yapılanmay­ı artırmıştı­r. Dolayısıyl­a bu bölge, görüntü olarak şehrimizin tarihi değerinden çok uzak, plansız ve altyapı sorunların­ın olduğu bir bölge olarak günümüze kadar gelmiştir. 2021 yılı Temmuz ayında Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i ile yenileme alanı ilan edilen bu alanda Karatay Belediyemi­zle birlikte adeta ‘Konya’mızın kalbinde tarihi bir dokunuş’ gerçekleşt­iriyoruz. Bu dokunuşla hem tarihimizi­n derin izlerini yeniden gün yüzüne çıkaracak hem de içerisinde ticari alanlar, kültürel ve sosyal yapılar ile dini tesislerde­n oluşan karma fonksiyonl­u bir yeni kullanım modelini şehrimize kazandırac­ağız” ifadelerin­e yer verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye