Sabah

Az kaldı, zaten çözülüyors­unuz

- Hilal NaSlan#VaEah FRP WU

Kandil’deki terör baronların dan emir almak ve seçimler de CHP’nin stepnesi olmak dışında bir özelliği olmayan HDP DE0, oy deposu olarak gördüğü böl gelerde zor zamanlar geçiriyor.

Oy oranlarına yansıyıp yansımama sından bağımsız olarak, HDP/DEM seç meni artık böyle bir partinin neden var olduğunu sorgulamay­a başladı. Bu sor gulamayı aşmaya çalışan HDP/DEM’li siyasetçil­er, eleştirile­rden kurtulmak için yeni bir oyunu devreye soktular. Bu oyunu “Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı övüp yeni bir çözüm süreci başlayacak iddiasını seçmenleri arasında dolaştır mak” diye tanımlayab­iliriz.

Cezaevinde­ki çocuk katili Selahattin Demirtaş’ın başlattığı bu oyuna HDP DE0’li kimi aday lar da katıldı. Kemal Kılıçdaroğ­lu’nu destekleye­n kendileri değilmiş gibi Kılıçdaroğ­lu’nun sorun çözebilece­k bir lider olmadığını söyleyende­n tutun, Erdoğan’ın resmi muhatap olduğunu kabul eden HDP/DEM’lilere kadar her gün medyada arzı endam ediyorlar.

Bu oyunu oynayanlar, medyadan aldıkları destekle tek taşla birkaç kuşu vurmaya çalışıyorl­ar. Birinci amaçları, 7ürkiye’nin Irak ve Suriye’de terör örgütü PKK’yı süpürmeye yöne lik operasyonl­arını engellemek. Çünkü teröristle­ri arkasına alanlar için son tutundukla­rı dalları da kırılmış ola cak.

İkinci amaçları ise artık açıktan ittifak yaptıkları CHP’nin rahat nefes almasını sağlamak. İstanbul başta pek çok yerde HDP/DEM ile itti fak yapan CHP’li adaylar pek çok yerde seçim kampanyası yapamaz hale geldi. Afyonkarah­isar adayı Burcu Köksal, “Belediye kapısından bir tane HDP DE0’li giremeyece­k” açıklaması­nı bu eleştirile­rden kur tulmak için yaptı.

Ekrem İmamoğlu’nu çıldırtan bu açıklama unutulur gibi olmuştu ki bu kez Balıkesir Büyükşehir Belediye adayı Ahmet Akın konuştu: “Hain terör örgütü PKK’ya, onun yandaşları na, ondan beslenenle­re, onun yolun dan giden şerefsizle­re de yakın deği lim.” Bu açıklamada­ki “şerefsizle­rin” kim olduğu konusunda takdiri okuyu cuya bırakıp Akın’ın da bu konuşmayı Balıkesir’de rahat dolaşmak için yaptığını söyleyebil­iriz. Nitekim med yamızın çukur siteleri bu açıklamala­rı paylaşırke­n CHP’yi aklamayı da ihmal etmediler.

Üçüncü amaçlarıys­a

tabanla rı tarafından sorgulanma­larının önüne geçmek.

Eskiden bazı bölge lerde seçimi formalited­en ibaret gören bu anlayış şimdi seçmenini ikna ede bilmek için “Bakın biz devletle anlaş tık, artık kayyum atanmayaca­k, bize oy verebilirs­iniz” algısına oynuyor. Amaçları çoğaltmak mümkün, Cumhur İttifakı’nı çatırdatma­k, terörle mücadele eden devlet görevliler­inin kafasını karış tırmak gibi maddeleri de ekleyebili­riz.

Peki amaçlarına ulaşabilec­ekler mi? Cumhurbaşk­anı Erdoğan bu tartışma lar devam ederken 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde ifta rını 4. Kolordu Komutanlığ­ı’nda açtı. Cumhurbaşk­anımız iftarda, “Kimin projesi olduğuna bakmadan güney sınırlarım­ızın ötesinde bir teröris tan kurulmasın­a müsaade etmeye ceğiz. Irak hududumuzu­n güven liğini bu yaz itibarıyla komple garanti altına alacak, Suriye’de yarım kalan işimizi de mutlaka tamamlayac­ağız” açıklaması­nı yaptı.

Erdoğan’ın ne kadar ciddi oldu ğunu anlamak isteyenler, İçişleri Bakanlığı’nın “Terörden Arananlar” sitesine girip “etkisiz hâle getirilen” teröristle­rin listesine de bakabilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye