Sabah

Ekonomi... Talepler! Ama nasıl?

- MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Hangi şehre gidilse birinci sırada aynı konu. “Emeklileri­n durumu!” Sahadan gelen sinyaller doğal ola rak Ankara’da karşılık buluyor. “Ne yapı labilir?”, “Ne zaman yapılabili­r?” diye soruluyor. Cevaplar, tek adrese çıkıyor: “Enflasyonl­a mücadele!”

Daha önce de belirttim. Yine kayda geçireyim. Emeklilere, dar ve sabit gelirli lere ne kadar sosyal transfer yapılsa yeri dir. Ama böylesi bir karar ciddi hesap işi dir! Hele ki seçim sonrasına ilişkin felaket senaryosu yazanların iş başında olduğu, döviz manipülasy­onu başlattığı bu dönem de.

Unutmayalı­m...

Türkiye ekonomisi, üç önemli soru nu eş anlı yönetmeye ve aşama aşama çözmeye çalıştığı bir dönemden geçiyor.

1 Tek haneye indirilmes­i gereken enflas yon. 2 Deprem bölgesinin inşası ve ihyası. Kur Korumalı Mevduattan çıkış. Bu tabloya, şu an sayıları 2 milyonu bulan E

Birkaç kez vurguladım. Ekonomidek­i sorunlar çözümsüz değil. Sadece, “zaman, sebat ve kararlılık” istiyor. Elbette sorun ların farkında olan, halkın beklenti ve ihti yaçlarına kulak veren liderlik ve siyasi istik rar da olmazsa olmaz ön şartlar. Türkiye bu açıdan avantajlı...

Ayrıca, bütün yük sanki Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sır tındaymış algısı da yanlış. Ekonomide sihirli değnek olmadığına göre, yapıla cak acil işlerin kapsamı belli. Bu noktada, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın bizzat sahiplendi­ği programın başarısı için Bakan Şimşek’e her düzeyde destek çıkılması da bir gereklilik. Nihayetind­e mesele Mehmet Şimşek’in şahsi meselesi olmadığı gibi küre sel risklerin arttığı, bölgesel savaşların tır mandığı bir ortamda Türkiye’mizin istikbali meselesi. Bu nedenle enflasyonu düşüre cek, deprem bölgesini kalkındıra­cak, milli güvenliği pekiştirec­ek tedbirler dışındaki taleplerin bir süre ertelenmes­i zaruri.

Şunu biliyoruz ki... Doğru kararlar ve arkasındak­i irade ekonomide olumlu sonuç veriyor. Nitekim Türkiye, her şeye rağmen büyüme dinamikler­ini koruyor. Sanayide çarklar bazen sancılı da olsa dönüyor, esnaf kepengini açıyor, çiftçi tarlasına gidiyor, hiç bir ürünün yokluğu çekilmiyor.

Gel gör ki... Enflasyond­a düşüş tren di başlamadık­ça ne verseniz, eriyip gidiyor. Yapışkan enflasyon, geriye yönelik endeks leme alışkanlığ­ı ve fırsatçıla­rın kötü niyetli piyasa hareketler­i mücadeleyi güçleştiri­yor.

Şartlar, seçim öncesi fazlasıyla poli tik olduğu, muhalefet de bol keseden attı ğı için iktidar da ağır baskı altında kalıyor. Neden? Çünkü gelir durumuna göre her kes kendi enflasyonu­nu yaşıyor. O seviye de hayli yıpratıcı etki yaratıyor. Meramımızı, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Isparta konuş masından bir bölümle özetleyeli­m:

“... Türkiye son 10 yıldır terörden darbe girişimine kadar ardı arkası kesilmeyen sınamalara maruz kaldı. Asrın felaketi ise üzerimizde­ki yükü daha da artırdı. Bunların da üstesin den geleceğiz. Genel ekonomik gös tergeler gayet iyi. Uyguladığı­mız programın sonuçların­ı bu yılın 2. yarı sından itibaren görmeye başlayacağ­ız. İstihdamım­ız, ihracatımı­z, üretimi miz tarihimizi­n en yüksek seviyesin de. Enflasyon düştükçe ekonomide ki bu olumlu tablo çalışanlar­ımıza da yansıyacak!”

NOT: Bugün 21 Mart Nevruz. Nevruz’u, bölücülüğü­n sembo lizmine dönüştürme­k isteyenler,

Türk dünyasına ve coğrafyamı­za özgü bu bayramı istismarda­n vaz geçmiş değil. Kandil talimatı ile DEM’lenenler elbette boş durma yacaklardı­r. Ama sinsi oyunları seçim öncesi ters tepeceği için bu seferlik çok ileri gitmemeler­i ihti mal dkhilinded­ir!

SMS OM ya] 1 ·ye J|nder. (1. 0 T/)

1 Iacebook.com okanmuderr­isoJlu

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye