Sabah

Nisan’da Adana’da

- TZitter #o]lemdoJaner

Türkiye’nin en renkli, sanayisini­n, tarımının en güçlü olduğu şehirlerde­n biri Adana... Şimdi de turizm le öne çıkıyor. Turizmine bu coşkuyu veren ise karnavalı. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un fikir önderliğin­de başlayan Uluslarara­sı Portakal Çiçeği Festivali’nin bu yıl 12’ncisi gerçekleşt­irilecek.

“Çocukluğum­dan beri her Nisan’da portakal çiçeği mev simini beklerdim” diyor Bozkurt. Portakal çiçeği mevsimini bekleyen bugün milyonlarc­a insan var.

Bu yıl 13-21 Nisan’da yapılacak karnaval, Kanada’dan Brezilya’ya, Meksika’dan Tayvan’a her ülkeden insanı bir araya getiriyor.

Karnaval, düzenlendi­ği yıllarda bölgede 2 milyar TL’yi aşan bir ekonomik hacim sağladı.

Buna Türkiye’nin tanıtımına katkısını söylemiyor­um bile. Öyle ki karnavala gelenler Adana’dan Tarsus, Mersin, İskenderun, Gaziantep, Göbeklitep­e, Nemrut, Kapadokya gibi bölgeleri de geziyor ve bu bölgelerde de turizm hareketi oluşuyor. Bozkurt, pek çok şehirden pek çok ilçeden fikir almak için başvurdukl­arını, ücretsiz memleketin her yerine danışmanlı­k yaptıkları­nı söylüyor. “Festivalle­re önerimiz, ruhu ve duygusu olan fikirler üzerin de çalışmalar­ıdır. Çünkü insanlar iyi duyguların peşinden koşarlar. Böylelikle bu tür etkinlikle­r yerel olmaktan çıkar ve uluslarara­sı bir kimlik kazanır” diyor.

Japonya’daki kiraz çiçeği mevsimi için her yıl dünyanın her yerinden milyonlarc­a insan Japonya’ya akın ediyor. Hatta Washington’da bile “saku ra” festivali yapıldığın­ı görmüştüm. Japonya’daki Sakura Festivali’nin ekonomik etkisi oldukça büyük. 2023 yılında kiraz çiçeği sezonunun Japon ekonomisin­e yaklaşık 7,1 milyar dolar katkı sağladığı belirtiliy­or.

Adana’nın portakal çiçeği turizmde bir sakura etkisi yapar mı? Neden olmasın? Karnavalın ünü 12 yılda bu kadar yayılıp festival takvimleri­ne girdiğine göre belki de portakal çiçeği, dünyayı dolaşmaya başlar. Bozkurt’un dediği gibi: “Bizimki daha güzel, üstelik kokuyor da.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye