Sabah

3.5 milyar dolarlık altyapıda Türk imzası

135 ülkede büyük projelere imza atan Türk firmaları, ülkeleri de birbirine bağlıyor. Akdeniz ve Balkan ülkeleri ile Orta Avrupa’yı birleştire­n tünele imza atan Cengiz İnşaat, Azerbaycan, Hırvatista­n, Romanya ve Bosna Hersek’de toplam 3.5 milyar dolarlık p

- Barış ERGİN

Türk müteahhitl­eri geçtiğimiz yılın sonu itibarıyla yıllık 135 ülkede 27.4 milyar dolarlık proje ile Çin’in ardından en büyük ülke olarak dünyaya damga vurdu. Stadyumlar­dan altyapı projelerin­e, karayollar­ından konut projelerin­e kadar birçok önemli projede Türk imzası var. Avrupa’nın en önemli altyapı projelerin­den biri olan Akdeniz ve Balkan ülkeleri ile Orta Avrupa’yı birleştire­n tünel de bir Türk firması tarafından tamamlandı.

3.5 KILOMETREL­IK TÜNEL

6/29ENY$

Cengiz İnşaat, Avusturya ile Slovenya arasındaki tünelin inşasını tamamladı ve elektrifik­asyon işlemlerin­in ardından tünel faaliyete geçecek. Ocak 2020’nin sonunda 120 milyon euroluk ihale ile Sloven devlet şirketi DARS ile imzalanan sözleşme kapsamında başlanan proje 3 bin 546 metre uzunluğund­a. Proje 20 kilometrey­e varan kuyrukları­n oluştuğu ve 1991 yılında inşa edilen eski tünelin yarattığı sorunları çözmesi açısından da oldukça kritik. 1991’de inşa edilen eski tünelden ilk geçen araç da bir Türke aitmiş ve yıllar sonra tünelin daha büyük ve modern halini de bir Türk firması inşa etti.

15 MILYAR EURO’LUK PASTA

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Cengiz, şu anda yurt dışında Azerbaycan, Hırvatista­n, Romanya ve Bosna Hersek gibi bir çok ülkede 3.5 milyar dolarlık proje yürüttükle­rini belirtti ve ekledi: “Bizim şu anda inşaat grubumuzun toplam holding içindeki payı yüzde 7 civarında. Bu rakamın da yüzde 80’i yurtdışı işlerimizd­en. Bu rakamı yüzde 90’lara çıkarmayı planlıyoru­z. Özellikle Doğu Avrupa’da yeni altyapı projeleri için planlarımı­z var. Hırvatista­n, Bosna Hersek, Makedonya’da demiryolla­rının projelerin­e gireceğiz. Doğu Avrupa’da eskiyen demiryolla­rının toplam ihale büyüklüğü 10-15 milyar euro düzeyinde. Bu büyüklükte bir pasta var.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye