Sabah

Dev projede teslim için geri sayım başladı

Marmaris İçmeler’de hayata geçirilen Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde açılış heyecanı yaşanıyor. Kızılbük GYO Genel Müdürü Çelik, projenin Nisan 2025’te tamamlanac­ağını söyledi

-

Sinpaş Grubu’nun turizm alanında faaliyet gösteren ve Kızılbük Gayrimenku­l Yatırım Ortaklığı’nın portföyünd­e bulunan ve 2021 yılında start verilen Kızılbük Thermal Wellness

Resort tüm hızıyla ilerliyor. Kızılbük Gayrimenku­l Yatırım Ortaklığı A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Sefa Çelik, şirketin Marmaris İçmeler’de süren termal devre mülk projesine dair son gelişmeler­e dair sorularımı­zı yanıtladı.

■ Proje nasıl ilerliyor, teslimatla­ra başladınız mı?

Marmaris’te yaşamayan bazı marjinal grupların karalama kampanyala­rı nedeniyle duraklamal­ar yaşadık. Nihayetind­e hukuki zeminde bir haksız durumumuz olmadığı için inşaat çalışmalar­ı ilerledi ve ilk etabımızda son noktaya geldik. Ancak bu engellemel­er nedeniyle sahada bir süre çalışamadı­ğımız için tesis açılışımız teslimatım­ız öngördüğüm­üz tarihten biraz daha ileriye sarkmış oldu.

■ Marmaris’te bir takım çıkar gruplarını­n haksız iftiraları­na uğradık. Bu dönemde kimi zaman şantiye alanımıza girişlerim­iz engellendi, işçi kampımızda provokasyo­nlar yapıldı. Bunlar yanında yine bazı haksız ithamlar sonucu projemize karşı açılan davalar ile mücadele etmek durumunda kaldık. Mahkeme, ÇED konulu olan bir davada ise ne yazık ki mevzuatta açıkça aksi belirtildi­ği halde ilgili idare tarafından verilen projeye ilişkin “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti. Bunun üzerine ÇED Olumlu kararımızı alana kadar şantiyemiz­i durdurmak zorunda kaldık.

Ne gibi engellemel­erdi bunlar?

ÇED raporunu tam bir yıl önce almışsınız. Bu rapordan sonra inşaat süreciniz nasıl ilerledi?

ÇED raporunun ardından hızla çalışmalar­ımıza başladık. Ancak projemize gerek sahada gerekse dışarıdan hizmet veren yaklaşık 2.500 kişilik dev bir organizasy­onun durduruldu­ktan sonra tekrar bir anda toparlanma­sı zor oluyor. Hemen ardından da yaz döneminde turizm bölgelerin­de uygulanan inşaat yasağı başladı, dolayısıyl­a ancak Ekim 2023’te verimli bir şekilde şantiyemiz­i açabildik. Bu arada ülkemizde Kahramanma­raş merkezli yaşanan büyük deprem ardından hatırlarsa­nız ciddi bir konteyner ihtiyacı ve kıtlığı oluşmuştu, bizde hiç tereddüt etmeden şantiyemiz­de kurulu işçi kamplarımı­zı hızlıca dağıtarak 110 adet konteynerı deprem bölgesine hızlıca sevk ettik, sonrasında kalıcı olarak sürekli kullanılma­ya başladığı için tekrar alamadık. Ükemizin inşaat gücünün çok önemli bir kısmı burada görev alıyor. Düşünün ki, ülkemizin bir inşaat iş gücü kapasitesi var, bu işgücü kapasitesi bile mevcut yatırımlar için yetersiz kalırken bir anda bu büyüklükte­ki bir yeniden yapılanma piyasada çok ciddi bir iş gücü kıtlığına neden oldu. Diğer yandan ÇED olumlu kararını almamıza rağmen yine bir takım grupların saldırılar­ın maalesef devam etmiştir. Muğla Büyükşehir Belediyesi de bu süreçte projemize gereken altyapıyı sağlama konusunda tüm teknik ve proje süreçlerin­i tamamlamam­ıza, resmi başvurular­ımıza, ısrarlı girişimler­imize ve tüm maliyetler­i üstlenmemi­ze rağmen olumlu bir cevap vermemiş, hatta ‘ÇED OlumluKara­rımıza’ karşı dava açmıştır. (İlk derece mahkemesi yakın zamanda bu davanın reddine karar vermiştir. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tüm yasal yükümlülük­lerine karşın 40 yılı aşkın süredir zaten imarlı olan arsamıza kanalizasy­on ve içme suyu altyapısı getirmesi için halen çalışmalar­ımız sürmektedi­r.

Şu anda projede inşaat ne durumda ve projenin ne kadarı tamamlandı?

Halihazırd­a 24 saat esasına göre şantiye sahasında imalatları­mız saha içerisinde 1.570 kişilik ekiple devam ediyor. Devremülk, otel, termal tesis ve kapalı rekreaktif diğer unsurlarım­ızın inşa çalışmalar­ı yüzde 90 oranında tamamlandı. Ayrıca dairelerim­izin iç tefrişleri­ne dönük tüm hareketli mobilyalar, daire içi beyaz eşya ve aksesuarla­r temin edilmiş, büyük oranda yerleşimle­ri yapılmış kullanıma hazır halde. Dış mekanlarda ise peyzaj çalışmalar­ına başlandı. Yaya ve taşıt yollarımız­ın kaplamalar­ı yapılıyor.

Teslimata yakın öngörünüz nedir? İlk teslimatla­r ne zaman başlayacak?

Bugün itibarıyla üst yapılarımı­z büyük oranda tamamdı ancak kurumların sağlayacağ­ı alt yapı hatlarının kalıcı olarak tamamlanma­sı ve devreye alınmasını­n Kasım 2024’te sarkacağın­ı tahmin ediyorum. Bununla birlikte bu ölçekte bir entegre tesisin imalat sonrası test ve devreye alma süreci 4 ay kadar sürecektir. Test ve devreye almanın ardından bir soft opening dönemi ile misafirler­imize eksiksiz bir hizmet sağlamak amaçlı son kontroller­imizi yapacağız. Dolayısıyl­a 2025 yılı Nisan ayından itibaren müşteriler­imizi 1. ve 2. etabımızda tesisimizd­e ağırlamaya başlayacağ­ız.

 ?? ??
 ?? 6HGa T$B$K ?? 6$B$+
6HGa T$B$K 6$B$+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye