Sabah

Anlayarak hızlı okuma

- SAİT sait.gursoy@sabah.com.tr

nemi gün geçtikçe artan dijital okuryazarl­ık, medya okuryazarl­ığı becerisi doğru bilgiye ulaşmanın yanı sıra, öğrenciler­e gelecektek­i kariyer lerinde faydalı olacak teknoloji beceri lerini geliştirme fırsatı sunuyor. Okuma konusunda da geçmişten bugüne fark lı teknolojil­er eğitimlere süreç içerisinde entegre edilmiş. Eski çağlarda okuma ve anlama, zihinsel sistem arasında koordi nasyon gerektiren bir beceri olarak orta ya çıkmış. Anlayarak hızlı okuma genel likle sınavlarda başarı hedefi olan ya da başarılı olsa da artırmak isteyen öğrenci lerin tercihi gibi gözükebili­r. Günümüzde her birey dijital çağ ile birlikte bir ihtiyaç doğrultusu­nda eğitim modellerin­in içeri sinde yer alıyor. Bu konuyu, 1LGD .Ro $NDGHPL .XUXFXVX 1LGD .Ro ile konuştuk.

Nida Hoca, önce hızlı okumanın tarih çesinden bahsetti. Bu tekniğin gelişimi 1940 yıllarına, İkinci Dünya Savaşı’na dayanı yor. Gözün, vücudun herhangi bir organ gibi, egzersiz gördükçe daha etkili olma ya başladığın­ı bilim adamları ispat etmişler. Böylelikle tembel göz daha atik davranma ya ve gördüğü şekli daha hızlı olarak beyne yollamaya alışmış. Bu alandaki bilim sel çalışmalar ilerledikç­e gözün saniyenin yüzde biri hızıyla bir kelimeyi görüp algıla yabildiği tespit edilmiş.

Kişisel gelişimin sağlanması

Gözün belirlenen yetenekler­inden biri de zannedildi­ğinden çok daha geniş bir alanı aynı anda görebilmes­i. Sinemaları­n ortaya çıktığı ilk günlerde bu durum tam bilinmediğ­i için perdeler çok küçük yapıl mış. Çünkü gözün başı çevirmeden tek bir alanı görülebile­ceği sanılıyorm­uş. Bütün bu gelişmeler eğitimcile­r tarafından hızlı okuma teknikleri­ne transfer edildi. Gözler eğitildik ten sonra hem daha hızlı hareket etmeye hem de iki, üç ya da dört kelimeyi birden görmeye başladı. Süregelen süreçlerde bil giyi aktarma bir de bunun becerisini edin me süreci var. Birtakım egzersizle­rin belirli bir sıklıkta ve sürede yapılması gerekiyor.

Bireysel öğrenmede, her birey okuma yazma becerileri­ni geliştirme­den hızlı okuma olmuyor. Belli bir düzeyde keli me bilgisi ve anlaması gerektiğin­i belirtiyor Nida Hoca. Hızlı okuma sadece kelime leri tanımak değil, aynı zamanda oku duklarını anlamada da belli bir hıza sahip olmakmış. Günümüzde verilen birçok eği tim öğrenciler­deki günlük hayatta okuma becerisi kazandırma­k ve kelime dağarcığı nı geliştirer­ek dijital teknolojil­eri kullana rak egzersiz yapmaların­ı ve kişisel gelişim lerini sağlamayı asıl hedef haline getiriyor. Bu durumda ise, gerçek öğrenme beceri leri ortaya çıkıyor. Nida Hoca’ya göre diji tal medya, hızlı ve doğru anlayarak oku manın önemini daha da artırıyor. Her şey temelde başlar. Okuma alışkanlığ­ı kazana mamış birçok öğrenci aslında yavaş oku duğundan ya da okuduğunu anlamadı ğından, kitaplara olumsuz bir yaklaşım ile bakıyorlar. Bence hızlı okuma tekniği ortaokul, lise ve üniversite­lerde müfredat içerikleri arasında yer almalı.

Tel: 1 4 SMS: 41 S* M(SA

MH: 444 88 81 instagram.com/saitgursoy

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye