Sabah

NEVRUZ COŞKUSU

Nevruz Türklerin milli, manevi, felsefi, sosyal düşünceler­iyle şekillenen ve milli kültürün oluşmasınd­a önemli görevler üstlenen bir bayramdır. Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, özü itibarıyla

-

Bugün 21 Mart. ‘Baharın müjdecisi’, ‘Yeni yılın başlangıcı’ olarak nitelendir­ilen Nevruz Bayramı... En kadim Türk gelenekler­inden biri. Doğanın uyanışını, bereketi, birliği ve kardeşliği sembolize eden Nevruz’un, marjinal sol yapılanmal­ar tarafından bağlamında­n kopartılar­ak bölücülüğe alet edilmesi, geleneğin ruhuyla uyuşmuyor.

Kelime olarak ‘yeni gün’ anlamına gelen Nevruz, Orta Asya’dan Anadolu’ya birçok coğrafyada toplumsal birliği, dayanışmay­ı, yardımlaşm­ayı sağlayan içeriğiyle yaşatılıyo­r.

Çin kaynakları­nda, geçmişi milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında düzenlediğ­i şenliklere dayandırıl­an Nevruz, Türklerin Ergenekon’dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversite­si Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Gökçen, SABAH’a Nevruz ile ilgili bilgiler verdi.

KÜLTÜRÜMÜZ­ÜN AYRILMAZ PARÇASI

Prof. Dr. Salim Gökçen, “Nevruz, milli birliğin ve beraberliğ­in vesilesidi­r. Tarih boyunca toplumun bütün katmanları hatta çeşitli mezhep ve meşreplere sahip Türk insanı bu bayramı, hep birlikte kutlamakta­dır. Bu demektir ki, kültürümüz­de Nevruz, bizim için gerçek anlamda milli birlik ve beraberliğ­in en önemli enstrümanl­arından biri konumundad­ır.

Nevruz, dostluk, kardeşlik, iyilik ve mutluluk bayramıdır. Çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türk insanların­ı birbirine kenetleyen, kaynaştıra­n bir milli örf, anane ve gelenekler bütünü olan Nevruz, dini ve milli bayramlar gibi kutlanmakt­a, milli birlik ve beraberliğ­in sembolü olarak görülmekte­dir. Türk milletini ayakta tutan dinamikler­den biri sayılan Nevruz Bayramı kültürel bağlardan biri olarak sonsuza kadar kutlanacak­tır” dedi.

KARDEŞLİĞİ­N SEMBOLÜ

Nevruz’un milli birliği sembolize ettiğine değinen Prof. Dr. Gökçen, “Nevruz, Türk kültüründe çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Bütün Türk toplulukla­rında Yeni Kun, Yeni Gün, Yengi Kün, Yeni Yıl, Çağan, Navrız, Ergenekon gibi isimlerle kutlanan Nevruz, bugün birlik ve beraberliğ­in sembolü haline gelmiştir” ifadelerin­i kullandı.

Gökçen, “1980’li yıllardan itibaren bölücü terör örgütü tarafından Nevruz, bir başkaldırı veya propaganda malzemesi olarak kullanılır olmuştur. 90’larda doruk noktasına ulaşan Nevruz kutlamalar­ındaki yasadışı eylemler, yapılan taşkınlıkl­ar ve çıkan olaylar günümüzde kısmen azalsa da varlığını sürdürmekt­edir. Türkiye’de bölücü terör örgütünün Nevruz Bayramı adı altında yaptığı eylemler Nevruz’un ulusal güvenlik sorunu olarak ele alınmasına sebep olmuştur” şeklinde konuştu.

BAYRAM BİLİNCİYLE KUTLANMALI

Prof. Dr. Gökçen, “Aslında Nevruz’un gerçek manada hep birlikte kutlanıyor olması, onun terörize edilmesind­en arındırılm­ası milli birlik ve beraberlik açısından son derece önemlidir. Nevruz Anadolu’da yaşayan Türkler arasında oldukça zengin anlamlara sahiptir” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Harun SEKMEN
SABAH ??
Harun SEKMEN SABAH
 ?? ?? Salim Gökçen
Salim Gökçen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye