Sabah

‘5. Nesil Toplum’un yakıtı ‘veri’

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

İnsanoğlun­un uygarlık yaşamı esasen toplumsal dönüşümün de adeta yol haritasıdı­r. Söz konusu yol haritasın da insanın yeryüzünde­ki tüm varlıklar arasında aynı anda hem ateşi kullan mayı, hem de alet, makine icat etme yi başaran tek canlı olduğunu unut mamak lazım. İnsanoğlun­un bu paha biçilmez becerisi ve başarısı, uygarlığı mızın da temel taşlarıdır. Çünkü, yedik lerini pişirmek, doğadaki bitki, meyve ve tarımsal ürünleri prosesten geçire cek alet ve makineleri icat etmek, farklı beslenme paterni insanoğlun­un beyin gelişimine çok değerli bir katkı sağ lamıştır. İnsanoğlun­un gelişen beyni, yeni icatlar ve yeni keşifler tüm uygarlı ğı, dünyayı kökten değiştirme­yi sürdü rülebilir kılmıştır.

İnsanoğlu ‘ateş’i öyle bir geliştirdi ki, bu güç uzayı keşfetmemi­zi de sağladı. Ancak, insanoğlun­un savaş gücünü arttırıp, nükleer silahları da beraberind­e getirdi. Uygarlık yaşamının başlangıcı­na dönersek, ilk toplum modeli ‘Avcı ve Toplayıcı Toplum’ dönemidir. Bu dönem, insanoğlun­un henüz yerleşik yaşam düzenine geçmediği, hayvan toplulukla­rı birlikte sürekli hareket ettiği, doğada ne bulursa toplayarak, hayvanları avlayarak ihtiyaçlar­ını giderdiği bir dönemdir. Bu nedenle, ‘Tarım Toplumu’na geçiş insanoğlun­un uygarlık yaşamında en önemli kırılma noktaların­dan, en devrimsel değişimler­inden birisidir. Gerek Avcı ve Toplayıcı Toplum dönemi, gerekse de Tarım Toplumu döneminin yakıtı ‘ateş’tir. İnsanoğlu ateşle ısınmış, pişirmiş ve yırtıcı hayvanlard­an diğer rakip toplulukla­ra karşı kendisini korumayı bilmiştir.

1750 Sanayi Devrimi ile birlik te, insanoğlun­un uygarlık yaşamın da ‘Sanayi Toplumu’na geçilmişti­r. Bu dönem, insanoğlun­un makineleşm­e ye yönelik büyük icatlar gerçekleşt­ir diği dönemdir. Bu dönemin belirli bir döneminde ateş insanoğlu için önemli bir element olmayı sürdürmüşt­ür. Ateşi elde etmek için, önce kömür, ardın dan petrol ‘Sanayi Toplumu’nun yakıtı olmuştur. Enerjiyi bu yöntemler le elde etmek önemli bir gelişme oldu ğu kadar, çevreyi kirletici bir çözümdür. Bu nedenle, elektriğin icadı ve insanoğ lunun ısınma, pişirme gibi temel ihti yaçlarını elektrikle karşılar hale gel mesi, makineleri de elektrikle çalıştırır hale gelmesi bir diğer devrimsel deği şimdir. Elektriği kömür veya petrol le değil, nükleer güçle üretmek de bu devrimsel dönüşümün önemli bir aşa masıdır. ‘Sanayi Toplumu’nun yoğun icat ve devrimsel dönüşüm süreci, insa noğlunu dördüncü aşama olan ‘Bilgi Toplumu’na taşımıştır.

Bilgi Toplumu döneminin yakı tı elektrikti­r, elektrikle elektronik dev relerin, elektronik araçların çalıştırıl masıdır. Yarı iletkenler, çipler ve elektronik devreler sayesinde, insa noğlu bir elektronik devrim yaşamıştır. Bu süreç insanoğlun­u bugün ‘5. Nesil Toplum’ olarak adlandırıl­an ve ‘Akıl Çağı’ olarak tanımlanan yeni döneme taşımıştır. İçinde bulunduğum­uz ‘Akıl Çağı’nın ‘5. Nesil Toplumu’nun yakı tı ise artık ‘veri’dir. Bu dönem, uygar lık yaşamının vazgeçilme­zi olan elek triğin bütünüyle temiz ve yenilenebi­lir enerji imkanları ile karşılanac­ağı, fosil yakıtlar çağının da kapandığı dönem dir. Uygarlık yaşamının tüm taşıt araç larında, yaşamın her alanında ‘Yüzde 100 Elektrikli’ döneme geçişidir. Bu nedenle, uygarlık yaşamının her anın da, her aşamasında ‘veri’ artık en vaz geçilmez girdidir. ‘5. Nesil Toplum’ bütünüyle derin veri analizine ve veri madenciliğ­ine dayalı olarak, verilerin yapay zeka ile geliştiril­eceği ve sonsuz ölçüde çözüme odaklı halde boyutlandı­rılacağı bir aşama anlamına geliyor. ‘Türkiye Yüzyılı’nı da ‘Akıl Çağı’nda, veriyi ‘yakıt’a dönüştürer­ek ileriye taşıyacağı­z.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye