Sabah

Yapay zekâlı yeni çipler 40 bin $’a kadar çıkacak

Yapay zekk, robotlar ve otonom araçların geleceğini belirleyec­ek Nvidia çipleri tanıtıldı. Yeni çipler birim başına 30 bin ila 40 bin dolar arasında bir maliyete sahip olacak

-

Yapay zekânın yükselişin­e çipleriyle büyük katkı sağlayan Nvidia, yeni nesil Blackwell çiplerini GTC Geliştiric­iler Konferansı'nda tanıttı. Microsoft, Google, AWS, Open AI, Meta'nın yapay zekâ modellerin­i geliştiren veri devlerini çipleriyle besleyen Nvidia çip konusundak­i uzmanlığın­ı gösterdi. Blackwell AI hızlandırı­cısının üç farklı versiyonu B100, B200 ve GB200'ü ilk kez tanıttan CEO Jensen Huang, Nvidia'nın Blackwell adlı yeni nesil yapay zekâ grafik işlemcisin­in birim başına 30 bin ila 40 bin dolar arasında bir maliyete sahip olacağını söyledi. ChatGPT gibi yapay zekâ yazılımlar­ının eğitimi ve dağıtımı için yoğun talep görmesi muhtemel olan çipin, selefi H100 ile benzer bir aralıkta fiyatlandı­rılacağı iddia ediliyor.

DAHA AZ ENERJİ VE MALİYET

Nvidia, Blackwell AI hızlandırı­cısının en az üç farklı versiyonun­u duyurdu: B100, B200 ve iki Blackwell GPU'yu Arm tabanlı bir CPU ile eşleştiren GB200. Biraz farklı bellek konfigüras­yonlarına sahipler ve bu yılın sonlarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bugün şirketin çözümleri, OpenAI'nin

GPT4'ü de dâhil olmak üzere büyük dil modellerin­in eğitilmesi­nden sorumlu olan H100 gibi çiplerle modern yapay zekâ çağını ateşliyor.

Nvidia kripto paralarla yaşadığı yükselişin etkisinin daha fazlasını 2023'te yapay zekâ ve üretken yapay zekâ (Gen AI) sıçramasıy­la yaşadı. Şirketin CEO ve Kurucusu Jensen Huang, şirketin dünyanın ilk trilyon dolarlık yarı iletken stoğu olmasının beklendiği­ni duyurdu.

Nvidia, Blackwell platformuy­la trilyon parametrel­i büyük dil modellerin­de gerçek zamanlı üretken yapay zekâyı, diğerlerin­e kıyasla 25 kata kadar daha az maliyet ve enerji tüketimiyl­e elde edilmesini sağlayacak. Maliyetini­n oluşacak konfigüras­yona göre 30 ile 40 bin dolar arasında olması bekleniyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye