Sabah

DUALARINIZ­IN KABUL OLMASI IÇIN...

-

Yapılan duaların kabul edilmesi için bazı şartlar var. Bu konudaki bir soruya İbrahim bin Edhem Hazretleri’nin verdiği ibretlik cevap herkesin kulağına küpe olmalı

BİR HADİS

İbrahim bin Edhem’i bilirsiniz. Belh şehrinde padişahlık yaparmış. Bir gün yatağında yatarken damda gürültü duyar. Merakla dama çıkar. Gürültü çıkarana hesap soracaktır.

Damda dolaşan birini görür.

İbrahim bin Edhem, kızgınlıkl­a sorar: “Damda ne arıyorsun?”

Adam cevap verir: “Devemi kaybettim, devemi arıyorum.”

İbrahim Edhem sinirle sorar: “Be akılsız adam damda deve ne arar?”

Damdaki adam sakince cevap verir: “Devenin damda bulunmayac­ağını biliyorsun da yüce

Allah’ın atlas-ipek döşekte bulunmayac­ağını bilmiyorsu­n İbrahim Edhem. İpek döşeklerde

Allah aranmaz.”

Denir ki bu hadise İbrahim bin Edhem için dönüm noktası olur. Her şeyi bırakır. Kendisini yüce Allah’a adar. 9 yıl halvet hâli yaşar. Herkesten uzaklaşır. Çalışır, yük taşır. Yarısını fakirlere, yarısını kendi ihtiyacına harcar.

‘DUALARIMIZ KARŞILIK GÖRMÜYOR’

İşte bu zata Belh şehrinde halk bir gün sorar: “Ey Allah’ın dostu! Neden yaptığımız dualarımız kabul olmuyor? Yaptığımız dualar karşılık görmüyor?” “Sahur

yemeği yiyi niz; çünkü ğinde sahur yeme

bereket (Müslim, vardır.”

İbrahim bin Edhem halka cevap verir: “Çünkü siz Hakk’ı bilir ama emirlerini dinlemezsi­niz.

Hz. Peygamber’i bilir ama sünnetiyle amel etmezsiniz.

Kur’an-ı Kerim’i okur ama içindekiyl­e amel etmezsiniz.

Allah’ın nimetini yer ama şükretmezs­iniz. Cenneti bilir ama oraya girmek için gayret etmezsiniz. Cehennemi bilir ama ondan kaçmazsını­z. Ölüm var dersiniz ama ölüme hazırlanma­zsınız. Baba ve annelerini­zi mezara koyar ama onlardan ibret almazsınız.

Söyleyin bana, dualarınız neden kabul olsun?”

 ?? ?? BİR AYET “Ölçüyü tam yapın. Eksik verenlerde­n olma yın. Doğru teraziyle tar tın. İnsanların mallarını ve haklarını eksiltme yin. Yeryüzünde boz gunculuk yaparak karı şıklık çıkarmayın.” (Şuarâ, 181-183)
Sıyam, 45)
BİR AYET “Ölçüyü tam yapın. Eksik verenlerde­n olma yın. Doğru teraziyle tar tın. İnsanların mallarını ve haklarını eksiltme yin. Yeryüzünde boz gunculuk yaparak karı şıklık çıkarmayın.” (Şuarâ, 181-183) Sıyam, 45)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye