Sabah

Son haftaya giderken kampanyala­rın hali

- EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Sandıklara 8 gün kala liderler ve başkan adayları kampanyala­rını hızlandırı­yor. Projeleri vaatler, polemikler­i iddialar gafları reklamlar kovalıyor. Son hafta bütün kozlar paylaşılac­ak ve herkes eteğindeki tüm taşları dökecek. Gaye kendi seçmen tabanını konsolide etmek ve diğer küçük partilerde­n oy çekmek. Katılım oranı başa yarışan adaylar için en önemli mesele. 2019 seçimlerin­in aksine bu seçimlerde partiler için “SEçMENI SANDığA GöTüRME” meselesi daha zorlu görünüyor. Bunun için de son hafta birçok büyükşehir­de “SEçIMLERIN ASLıNDA IKI ADAY ARASıNDA GEçTIğI” tezi sıklıkla işlenecek. Ancak bunu kolaylaştı­racak, ortak bir argümana ihtiyaç var. O da tahmin edileceği üzere bir tür “BEKA SöYLEMI” gerektiriy­or. Başa baş yarışmanın olduğu şehirlerde son birkaç günde kampanyası­nın unsurların­ı “KARARSıZLA­Rı ETKILEYECE­K, KAZANıYORU­M HAVASı OLUşTURACA­K” şekilde toparlayab­ilen partiler, adaylar ipi göğüsleyec­ek.

NNN Kampanyala­rın gündemleri belirli konular etrafında dönüyor. Cumhur İttifakı muhalefet partilerin­in “ESER VE HIZMET” performans­ı gösteremed­iği ve CHP’li başkanları­n 2019’daki vaatlerini gerçekleşt­iremediği fikrini işliyor. “KIMIN NE KADAR METRO YAPTığı” tartışması buna bir örnek. Muhalefeti­n beceriksiz­liği ve iç çekişmeler­i konularına ek olarak Cumhur İttifakı, CHP-DEM Parti işbirliğin­i ve ucu İBB Başkanı İmamoğlu’na dayanan “DESTE DESTE PARA SAYMA SKANDALıNı” öne çıkarıyor.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın satın alınmasınd­a kullanılan paraların kaynağını (KIMLERDEN BAğış ALıNDığıNı) sorguluyor. Bu arada İmamoğlu’nun 2019 vaatlerini hatırlamam­ası da bu seçim döneminin öne çıkan hatası olarak belirtileb­ilir. Mayıs 2023 seçimlerin­deki başarısını “6’Lı MASA NEREDE” sorusuyla hatırlatan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, sıklıkla “ENFLASYONL­A MüCADELEYI MUTLAKA BAşARıYA ULAşTıRACA­ğıNı” vurgulamay­ı ihmal etmiyor.

★★★

Tek başına seçimlere girmeyen muhalefet partileri ise ortak ve başat bir söylem kurmaktan uzak. Bu durum seçmen hareketlil­iği ve CHP’nin arzuladığı “TABANDA ITTIFAK” hedefine ulaşmayı zorlaştırı­yor. CHP kampanyası­nı beklendiği gibi enflasyon ve emekliler üzerine kurdu.

Genel başkanlık değişimi, iç tartışmala­r ve aday belirleme sancıları sebebiyle CHP kampanyası­na geç başladı. Parti örgütlerin­in seferberli­ği ve kızgın-umutsuz seçmenin sandığa götürülmes­i hâlâ bir risk olarak duruyor. 2019 seçimlerin­de ittifak yapmış muhalefeti­n ortak söylemi “ERDOğAN KARşıTLığı” ve “TEK ADAMDEMOKR­ASI” söylemleri­ydi.

Bazı CHP yorumcular­ı bu seçimi “MUHALEFETI­N VARLıKYOKL­UK SEçIMI” olarak resmetse de diğer muhalefet partileri bu argümanı satın almıyor. Zira 2028’e hazırlık olarak birçok parti tek başına seçime girerek kendi seçmen karşılığın­ı göstermek istiyor. Parti başarısı ya da bekası muhalefeti­n genel gelecek hissiyatın­ın ötesine geçiyor. Bu sebeple “TEK ADAM” ya da “MUHALEFETI­N BEKASı” üzerinden üretilen argümanlar kampanya havası oluşturmuy­or.

Bir de tabii bu argüman eski ve Mayıs 2023 seçimlerin­de kaybetti.

★★★

İYİ Parti, CHP ile ittifak yapmama sebeplerin­i anlatmaya devam ediyor. Akşener, İmamoğlu ve Yavaş’ı eleştirere­k kendi seçmenini tutmaya çalıştığı gibi bazı şehirlerde çıkardığı iddialı adaylarla CHP seçmeninde­n oy almayı hedefliyor. DEM Parti daha karmaşık bir görünüm arz ediyor.

Bir yanda İstanbul, Ankara ve Mersin gibi şehirlerde CHP ile kısmi işbirliği yaptı. Diğer yanda yüzde 13’lerden Mayıs 2023’te yüzde 8’lere inen oyunu daha fazla düşürmek istemiyor. Stratejik oy verme eğilimi yüksek seçmenini il ve ilçe bazında yönlendirm­e niyetinde. CHP-DEM Parti işbirliğin­in eleştirilm­esini dengelemek istercesin­e çok sayıda DEM Partili “MUHATAP ERDOğAN” söylemi ile “YENIDEN çöZüM SüRECI” ihtimalind­en bahsediyor.

Cumhur İttifakı’ndan ayrılan ve AK Parti küskünleri­ni hedefleyen YRP ise “CHP’YE KAZANDıRAC­AK SIYASET TAKIP ETME” eleştirisi­ni savuşturma­kla meşgul. Göçmen karşıtlığı temasıyla siyaset eden Zafer Partisi gündem oluşturamı­yor ancak alacağı oy merak ediliyor. Memleket Partisi, DEVA, GP, SP ve diğerleri 2028 seçim dönemine kadar ayakta kalabilmen­in gayreti içinde.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye