Sabah

Yağmur altında Nevruz Bayramı

- *g..A<A/6ABAH HVH\LQ .AdA5 HaNaQ

Bolluk ve bereket günlerinin karşılandı­ğı Türklerin Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmaların­ı, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eden nevruz, Anadolu’dan Kafkaslar’a, Orta Asya’dan Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş coğrafyada coşkuyla kutlandı.

Nevruz nedeniyle Kayseri’nin Tomarza Yatılı Bölge Orta Okulu’nda düzenlenen törende, Türk dünyasında nevruz konulu konuşmanın yapılmasın­ın ardından Tomarza Kaymakamı Ali Buzkaya’nın Ergenekon’dan çıkışın demir dövme ile temsil edildiği, daha sonra dünyaya yeni canlıların gelişini ve dünyada hayat buluşun anlamını temsilen yumurtalar kırılarak, nevruz ateşinin üzerinden atlanıldı. Nevruz etkinlikle­ri şiir okunmasını­n ve çeşitli yarışmalar­ın yapılmasın­ın ardından sona erdi.

Iğdır Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle­r, Kafkas Halk Oyunları, Türk Halk Müziği Konseri ile davam etti. Programda nevruzun önemini anlatan video gösterisi yapıldı. Nevruz Bayramı’nın en iyi hissedildi­ği ve kutlandığı ilin Iğdır olduğuna değinen Vali ve Belediye Başkanveki­li Ercan Turan, “Kadim değerlerim­iz, kadim bir tarihimiz var. Biz değerlerim­ize, tarihimize, köklerimiz­e ne kadar sahip çıkarsak o kadar güçlü oluruz. İşte Iğdır geçmişine sahip çıkan bir kenttir. Iğdır kültürüne, toprağına, vatanına, bayrağına sahip çıkan kutlu bir kenttir” dedi.

Bilecik’te Nevruz Bayramı kutlaması hem eğlenceli hem de bol rekabetli geçerken ortaya renkli görüntüler çıktı. Halat çekme yarışması düzenlendi.

Diyarbakır’da nevruz kutlamalar­ı yağmur altında başladı. DEM Parti tarafından düzenlenen kutlamalar nedeniyle 7 bin polis görev aldı. Polis, yasadışı flama ve dövizlerin alana girişine izin vermezken, kutlamalar­da Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın, bölgeyi Kürdistan olarak tanımlamas­ı ve teröristba­şı Abdullah Öcalan’a özgürlük istemesi tepkiyle karşılandı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye