Sabah

İsrail’e yardım, Türkiye’ye yaptırım

- SALİH TU1A Valih WXna#VaEah com Wr

İsrail mevzubahis olduğunda ABD’li Demokratla­r ile Cumhuriyet­çiler ara sında fark kalmaz diyordum ya, yine öyle oldu.

'emokraWlar ile CumhuriyeW­oiler el ele verip, ABD Kongresi’ndeki 1.2 trilyon dolarlık geçici bütçe tasarımı dolayı mında İsrail’e milyarlarc­a dolarlık yeni aske ri yardımları onayladı.

Bununla da kalmadılar: Açlıktan kırı lan mazlum ve mağdur *a]]e halkına insa ni yardım sağlayan 81R:$’ya verilen fonu kesme kararı aldılar.

Matah bir şeymiş gibi ABD Temsilcile­r Meclisi Başkanı Cumhuriyet­çi 0ike Johnson da bu kararla övündükler­ini dile getirdi.

Rezalette öyle level atladılar ki Demokrat senatörler­den Chris Van Hollen bile isyan etti. “UNRWA’nın fonunu kesmek, Gazze’de 2 milyondan fazla insanı açlıktan ve tıbbi yetersizli­kten ölüme terk etmektir, vicdansız lıktır...” dedi.

Elbette bu münferit bir tepkiden ibaretti. Zira ABD rejiminin vicdan gibi bir derdi hiç bir zaman olmadı.

Ý

★★★

ABD rejimi uluslarara­sı hukuk falan iple meden “eylemlerin­e” fasılasız devam ediyor.

Mesela, bebek katliamına devam eden İsrail’e yardım yaparken, “NATO müttefiki” Türkiye’ye gündüz gözüyle “yaptırım” uygu luyor. Yani, hükümran oldukları finansal sis tem marifetiyl­e bir tür “korsanlık” yapıyorlar.

En son olarak komşumuz İran’a kar bon fiber, epoksi reçine gibi ürünler satan Türkiye’deki 5 şirkete kafayı takmışlar.

Sizin anlayacağı­nız, onlar soykırımcı İsrail’e silah yardımı yapmaya devam ede cekler ama Türkiye komşusu İran’la ticaret yapmayacak!..

Sadece İran’la da değil Rusya ile ticareti mize engel olmaya çalışıyorl­ar.

Tabii Rusya’ya yaptırım Birleşmiş 0illeWler kararına dayanmadığ­ı için Türkiye’ye direkt yaptırım uygula yamıyorlar. ABD Büyükelçil­iği ve ABD konsoloslu­k görevliler­i, Rusya ile ticaret yapan Türk firmalarıy­la biz zat temas kurarak “baskı” uyguluyorl­ar.

Lafın düzünü edelim, düpedüz “tehdit” ediyorlar. Rusya ile ticaret yapmaya devam ederseniz yaptırım listesine (yani kara listeye) koyarız diyorlar.

“Kara listeye soktuk mu da size su vere nin suyunu keseriz” demeye getiriyorl­ar.

Bu ABD rejiminin kontrolünd­eki dünya sistemine itaat ederek alınacak yol kaldı mı, bilmiyorum.

Benim bildiğim şudur: Dünya ABD’nin “havuçların­a” inananları­n acıklı akıbetleri­y le dolu.

Bakınız, ABD’nin azat kabul etmez sömürge zihinli aydınların­dan biri (ve aynı zamanda DEM Milletveki­li) “Irak’ta PKK’ya operasyon yapıldığı takdirde Türkiye’nin burnu sürtülecek...” diyor.

Aynı eleman, 4 Temmuz 2003’te Irak’ın kuzeyindek­i 6üleymaniy­e’de, ABD işgal kuvvetleri­nin 11 Türk askerinin başına çuval geçirmesi üzerine “Türk askerinin ne işi vardı orda?..” demişti.

Yani, Irak’ta binlerce kilometre uzaktan gelen ABD’nin varlığını değil de sınırdaşı olan Türkiye’nin varlığını sorgulamış­tı.

Bugün de kalkmış ABD’nin “kara ordu muz” tesmiye ettiği örgüte operasyon yapıl dığı takdirde burnumuzun sürtüleceğ­ini söy lüyor.

Bu kafa “çözüm süreci” denilen dönem de “mihmandarl­ık” yapmaya soyunmuştu.

Şayet ABD ile yol alınacağın­a inanıyor sanız, yolunuzun eninde sonunda bu kafayla kesişeceği­ni hesaba katmanız gerekir. Dahası, bu kafanın “yeni bir çözüm sürecinde” rol almasını göze alıyorsunu­z demektir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye