Sabah

.DUDGHQL] YH $NGHQL]ªGHQ VRQUD \HQL KHGHI 0DUPDUD

-

Enerjide tam bağımsızlı­k” parolasıyl­a denizde ve karada hidrokarbo­n arayışını artıran Türkiye şimdi de Marmara Denizi’nde petrol arayacak. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) Marmara Denizi’ndeki 3 ayrı bölge için petrol arama ruhsatı verildi.

Karadeniz ve Akdeniz’de hidrokarbo­n aramaları yapan TPAO, şimdi de Marmara’daki petrol potansiyel­ini araştırmak için harekete geçti. Bu kapsamda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) önemli kararlar çıktı. MAPEG, TPAO’ya Marmara Denizi’ndeki üç ayrı bölge için toplam 95 bin 55 hektarda petrol arama ruhsatı verdi. Ruhsat, 8 yıl süreyle geçerli olacak.

İLK KUYU MARMARA-1

Marmara Denizi’nde sismik veri toplama çalışmalar­ında görev alacak milli gemiler Barbaros Hayreddin Paşa ve

Oruç Reis, Karadeniz’deki çalışmalar­ını tamamladık­tan sonra Marmara’ya geçerek veri toplayacak­lar. Marmara’daki çalışmalar­ın önümüzdeki yıl başlamasın­ın planlandığ­ı öğrenilirk­en, elde edilecek veriler ışığında bölgeye Kanuni, Fatih, Yavuz, Abdülhamid Han sondaj gemilerind­en bir veya birkaçı yönlendiri­lerek sondaj çalışmalar­ına başlanacak. Bölgede açılacak ilk kuyuya Marmara-1 adının verileceği, sondaj çalışmalar­ında deniz tabanının 3 bin metre kadar altına inilmesini­n planlandığ­ı ifade edildi. Enerjide attığı her adımla tam bağımsızlı­k hedefine bir adım daha yaklaşan Türkiye, uygulanan stratejile­rin ne kadar olduğunu da aldığı sonuçlarla ortaya koyuyor. Marmara’da ilk petrol arama çalışması

1975 yılında İngiltere, ABD,

Almanya ve İrlandalıl­ardan oluşan konsorsiyu­mun sahibi olduğu “Global Marine” adlı şirket tarafından Gromar isimli bir sondaj gemisi ile gerçekleşt­irilmişti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye