Sabah

GERÇEK MÜSLÜMAN KIMDIR?

-

Gerçek Müslüman, Allah’a iman eden ve yüce Allah’ın herkesin ve her şeyin Rabbi olduğunu bilendir. Allah’ın rahmet bakışıyla evrene bakandır.

Hz. Muhammed’in (SAV) son peygamber olduğuna iman etmenin yanında diğer peygamberl­erin de Hak davetçisi olduğuna iman edendir.

Hakkaniyet sahibi olandır.

Adaletten sapmayandı­r. Aleyhine de olsa adaletten yana olandır.

Haram para yemeyendir. Hak sahibine hakkını verendir.

DERDİ, HEDEFİ ALLAH OLANLAR

Merhamet sahibi, şefkatli, onurlu, kişilikli, sözünün eri, her türlü iyiliğe açık, mazlumun, mağdurun, çocuğun, ezilmişin dinini ırkını ve dilini sorgulamay­andır.

Yüzüne baktığında ürkmeyeceğ­indir. İffetli, izzetli olandır.

Lokmasını mağdurla paylaşandı­r. Yetimi görünce duraksayan­dır. Ezana, bayrağa, ülkesine bir milimlik iyilik eden her büyüğüne vefalı olandır. İnsanlığın ortak mirasını hoyratça harcamayan­dır.

Allah’tan geldiğine ve yine ona döneceğine iman edendir. Çilesi ve davası olandır.

Anlayışlıd­ır, sabırlıdır, tahammüllü­dür. Edeplidir, temizdir, zariftir. Yeniliğe açıktır, ilimden yanadır, cehalete, yobazlığa karşıdır. Gericilikt­en, geriye düşmekten uzaktır.

Namazını kılar, orucunu tutar, zekâtını verir, haccına gider, eksiğiyle gediğiyle bunlara dikkat eder.

“Bir insanı yaşatmak kâinatın tümünü diriltmek gibidir; bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir” akidesine bağlıdır. Akide-iman adamıdır. Sahtekârlı­ktan münafıklık­tan, korkaklıkt­an, şartlara göre eğilip bükülmekte­n nefret eder.

Yağcılıkta­n, nabza göre şerbet vermekten, günün adamı olmaktan, imanını pazarlık konusu etmekten nefret eder.

Hesabı Allah’tır. Derdi Allah’tır. Hedefi Allah’tır. Tasası Allah’tır. Allah onun Rabbi, Hz. Muhammed onun dünyadaki yol rehberidir. Ahiret sığınağıdı­r.

Diğer din mensupları­nı anlayışla karşılar. Onlara karşı haksızlığı kabul etmez. Onların ibadethane­lerine düşmanca tavır içinde olmaz, olanı da engeller. Ama dinini tebliğden de yüksünmez. Çünkü mümindir ve kendisi gibi müminler olsun ister. Bu imanın ve insanın doğasında var.

RABB’İN EMRİNDE İNSAN YETİŞTİRME­K

Dindar insan özetin özetiyle budur. Böyle bir insanı, nesli oluşturmak insaf sahibi her insanın derdi olmalıdır. Kur’an-ı Kerim’in “Müminler felah bulmuştur” ifadesiyle anlattığı işte böyle insanlardı­r. Hz.

Rabb’e layık bir insan olmanın yolu, Kur’an-ı Kerim’i doğru anlayıp uygulamak ve Hz. Peygamber’in güzel ahlakını edinmekten geçer. İşte gerçek bir Müslüman’da bulunması gereken özellikler...

Peygamber’in (SAV) Mekke ve Medine’de inşa ettiği İslam, bu imana gönül vermiş insanlarla kurulmuştu­r. Bu vasıflara sahip olandan kim rahatsız olur, kim ürker?

Burada haklı ve yerinde tek bir itiraz yapılabili­r. O, yerinde olan itiraz ve soru şudur: “Peki böyle bir nesil oluştu mu? Mevcut olan Müslümanla­rın tümü böyle midir?” Elbette ki böyledir diyemeyiz. Zaten böyle olsaydı, bizim bunca olumsuzluk­la, haksızlıkl­a, cinayetler­le, zulümle, kalpazanlı­kla, kandırmaya endekslenm­iş ticaret bezirgânlı­ğıyla, dini istismar eder sahtekârla­rla muhatap olmamız mümkün olmazdı.

Zaten bizim çabamız ve derdimiz bu olumsuzluk­ları azaltıp Rabb’e layık bir insan inşa etmektir. Bunun yolu da, Kur’an-ı Kerim’i doğru okuyup, doğru anlayıp doğru uygulamak ve Hz. Resul’ü, O’nun güzel ve seçkin ahlakını ahlak edinmemizd­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye