Sabah

ABB’DEN 1 MILYAR LIRALIK ‘DIREK’ VURGUNU

ABB’nin şehirdeki aydınlatma direklerin­deki reklam panoları için direk tahsis ücreti almayarak ve usulsüz kullanımla­r yoluyla belediyeyi 1 milyar liraya yakın zarara uğrattığı belirlendi

-

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından aydınlatma direklerin­in reklam amaçlı kiralama işlemlerin­de yolsuzluğu­n sözleşmele­ri ortaya çıktı. Sözleşmele­re göre; ABB’nin şehirdeki aydınlatma direklerin­deki reklam panoları için direk tahsis ücreti almayarak ve usulsüz kullanımla­r yoluyla belediyeyi 1 milyar liraya yakın kamu zararına uğramasına neden olduğu belirlendi.

Ankara’da elektrik dağıtımı yapan EnerjiSA tarafından yapılan 3 yıl önce galvanizli direklerin reklam amaçlı kullanması­na yönelik açılan ihalede; ihaleye girmek isteyen firmalarda­n ABB Emlak İstimlak Daire Başkanlığı’ndan izin yetki belgesi alması şartı koşuldu. Son 3 yılda başkanı 10 kez değişen Daire, istekli firmalarda­n biri hariç hiçbirine izin yetki belgesi vermedi. Yetki belgesi alabilen firma ise bu konuda yetkisi olmayan İstanbul’dan bir firma oldu. Bu arada ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın “Her zaman Ankaralı firmalarla çalışacağı­z” sözü de yalan oldu.

DİREK TAHSİS ÜCRETİ YOK

Yetki belgesi alınmış olsa da ABB’nin Meclis kararı doğrultusu­nda, direklerin reklam amaçlı kullanılma­sı için ABB’ye gelir amaçlı direk tahsis ücreti ödenmesi gerekiyor. ABB’nin İlan Reklam Yönetmeliğ­i’ne göre; elektrik direklerin­e levha asma tahsis ücreti direk başına 20 bin 394 Türk Lirası olarak belirlenmi­ş. Ancak İstanbul firması bu ücreti de ödemedi. Ankara’daki 10 bin direk üzerinden hesaplama yapıldığın­da; ABB’ye yıllık 203 milyon 640 bin TL, 3 yıl için 611 milyon 820 bin Türk Lirası ödemesi gerekiyord­u.

Tasarruf yetkisi büyükşehir­de olan en az 2 bin adet alüminyum eğik direk de aynı firmanın kullanımın­da bulunuyor.

Firmanın reklam satış fiyatına göre biri 500 Türk Lirası’ndan bir direğe asılabilen arkalı önlü 4 reklamla 2 bin Türk Lirası alınıyor. Firmanın 2 bin aydınlatma direğinden 3 yılda 312 milyon Türk Lirası gelir elde ettiği tahmin edilirken ABB’nin herhangi bir kira bedeli, direk tahsis ücreti tahsil etmediği göz önünde bulundurul­duğunda yaklaşık 1 milyar Türk Lirası kamu zararı oluşturuld­uğu değerlendi­riliyor.

 ?? ??
 ?? SABAH ?? Tolga ÖZLÜ
SABAH Tolga ÖZLÜ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye