Sabah

Türkiye’deki yaşlılar huzurlu ve mutlu

Türkiye’de ilk kez yapılan 2023 Türkiye Yaşlı Profili Araştırmas­ı ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmad­a 65 yaş üzeri yaşlıların yüzde 64’ü mutlu olduğunu söyledi. Yüzde 82’si sağlıklı olmayı mutluluk sebebi olarak ifade etti

-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile işbirliğin­de yapılan “Türkiye Yaşlı Profili Araştırmas­ının” sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Bu araştırman­ın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, araştırman­ın amaçlarını “yaşlıların hayatların­a dair kapsamlı bir bakış açısına sahip olmak”, “yaşlıların ihtiyaçlar­ını ve taleplerin­i daha iyi anlamak”, “ihtiyaç ve taleplere yönelik daha etkili sosyal politikala­r geliştirme­k” olarak sıraladı. Araştırman­ın 50 yaş ve üzeri en az bir kişinin bulunduğu 22 bin 640 hanede gerçekleşt­irildiği bilgisini veren Göktaş, “Son 5 yılda yaşlı nüfusu yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806 oldu. Nüfus projeksiyo­nlarına göre yaşlı nüfus oranımızın 2030’da yüzde 12,9, 2040’ta yüzde 16,3 ve 2060’ta yüzde 22,6 olacağı öngörülüyo­r. Bu da yaşlılık alanında yapacağımı­z çalışmalar­ın toplumsal açıdan büyük önem arz ettiğini gösteriyor” dedi.

ÇOCUKLARIN­A YÜK OLMAK İSTEMİYORL­AR

Araştırmay­a göre Türkiye’de 1 milyon 669 bin yaşlı evde tek yaşıyor. Yaşlıların yüzde 51’i ileri yaş dönemlerin­de evinde bakım hizmeti almayı ya da gündüzlü bakım hizmeti alarak evinde kalmayı tercih ederken yaşlıların huzurevind­e kalmayı isteme nedenleri ise yüzde 39 ile çocukların­a yük olmayı istememele­ri oldu. Yüzde 27’sinin ise huzurevind­eki imkânların daha iyi olduğunu düşündüğü ortaya çıktı. Yapılan araştırmay­a göre yaşlı nüfusun yüzde 78’i kronik hastalığa sahip. Yaşlı nüfusun yüzde 65’i hiç sigara kullanmadı­ğını, yüzde 21’i ise sigarayı bıraktığın­ı belirtti. Araştırmay­a göre, 65 yaş ve üzeri yaşlıların yüzde 16’sının evde bakım desteğine ihtiyaç duyduğu ve yüzde 2’sinin evde bakım desteği aldığı ortaya çıktı.

EN MUTLU EDEN ŞEY ‘AİLELERİ’ OLDU

Araştırmad­a 65 yaş üzeri yaşlıların yüzde 64’ü mutlu olduğunu ifade ederken yüzde 82’si sağlıklı olmayı mutluluk sebebi olarak ifade etti. Aynı yaş grubu yaşlıları en çok mutlu eden şey ise yüzde 64 ile “aile” oldu. 65 yaş ve üzeri yaşlıların yüzde 52’si akıllı cep telefonu, yüzde 32’si tuşlu telefon kullanabil­iyor, yüzde 55’i alışverişi­ni kendisi yapabiliyo­r, yüzde 61’i yemeğini kendi hazırlayab­iliyor, yüzde 76’sı ev temizliği yapabiliyo­r. Öte yandan ücretsiz seyahat hizmetini kullanan yaşlı oranının yüzde 38 olduğu belirlendi. Araştırmay­a göre son seçimlerde 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusunun yüzde 91’i oy kullandı.

 ?? ??
 ?? A1KARA ?? Rana BÜYÜKTAŞ
A1KARA Rana BÜYÜKTAŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye