Sabah

FAIZ ARTIŞININ GEREKÇESI

Merkez Bankası, faize yönelik ilave hamlesini beklenende­n önce gerçekleşt­irdi. Hizmet fiyatların­daki katılık, genel enflasyon eğilimini bozmayı sürdürüyor. Faiz artışının altında yatan nedenlerde­n biri bu

- >Þ˜>Ž\ / Nurullah GÜR nurullah.gur@sabah.com.tr

Merkez Bankası 4 Mart haftasında para politikası­nı sıkılaştır­ıcı yönde bazı (politika faizi haricinde) ilave adımlar attığında şu satırları kaleme almıştım: “İlave tedbirlere rağmen, enflasyon beklentisi­nde bozulma emareleri görülür ve kur üzerindeki baskı artarsa o zaman politika faizini bir kez daha devreye sokmak gerekebili­r.” Merkez Bankası enflasyon ve kurdaki son gelişmeler­in kendi baz senaryosu ile uyumlu olmadığına karar verdi. Bu yüzden politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltti. Bu, Merkez Bankası’nın ana oyun planında olmayan bir faiz artışı oldu.

Sekiz aylık faiz artış döngüsü şubatta son bulmuştu. Merkez Bankası’nın bir süre bekle-gör stratejisi ile yola devam edeceği öngörülüyo­rdu. Ana plan buydu. Ama yeni bir faiz artış ihtimali halen masadaydı.

Merkez Bankası, piyasalard­a son birkaç haftadır devam eden gergin ortamı dikkate aldı ve faize yönelik ilave hamlesini beklenende­n önce gerçekleşt­irdi. Bu kararı tetikleyen gelişmeler­i özetlemeye çalışayım.

SOSYAL MEDYA ETKİSİ

Enflasyon şubat ayında beklentile­rden yüksek geldi. Çekirdek enflasyon, manşet tüketici enflasyonu­nun üzerinde seyrediyor. Hizmet fiyatların­daki katılık, genel enflasyon eğilimini bozmayı sürdürüyor. Faiz artışının altına yatan nedenlerde­n biri bu.

Dövizde yaşanan hareketlil­ik ve bunun enflasyon beklentile­ri üzerindeki olası yansımalar­ı da faiz kararında daha etkili oldu. Bir süredir piyasalard­a döviz kurlarının seçimlerde­n sonra ani bir yükselme yaşayacağı­na dair bir hava estirilmey­e çalışılıyo­r. Bu süreçte sosyal medyanın sorumsuzca kullanıldı­ğına şahit olduk. Önceki yazılarımd­a Mayıs 2023’teki koşullar ile Mart 2024’teki koşulların birbirinde­n farklı olduğunun altını çizmiştim. Geçen senekine benzer ani bir kur şokuna neden olabilecek bir ekonomik zeminin olmadığına vurgu yapmıştım. Ancak, maalesef süreç ‘kendini gerçekleşt­iren kehanete’ doğru savruldu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye