Sabah

Dev şirketin tekel davası mesaisi baş ağrıtacak

ABD Adalet Bakanlığı Apple’a karşı açılan dev tekel davasını başlattı. Dosyada iPhone, AppStore, Apple Watch, AirTag ve iMessage sözleşmele­ri, uygulama harcamalar­ına yapılan kesintiler, gibi Apple’ın yıllar boyunca ilmek ilmek işlediği tüm politikala­r ye

-

Kullanıcı deneyimini­n mucidi Apple, tüketici tercihleri­nin oluşmasını­n önünde engel olarak görüldüğün­ü iddia eden bir tekel davasıyla karşı karşıya kaldı. Milyonlarc­a kullanıcıs­ının ve marka gücünü kullanarak oluşturan tekelin Apple'ı dünyanın en değerli şirketleri­nden biri haline getirdiği iddia ediliyor. Hükümet, Apple'ın ABD'de çok daha fazla güce sahip olduğunu ileri sürüyor. Çünkü akıllı telefon pazarında gelirde yaklaşık yüzde 70'lik bir pay ve tüm akıllı telefonlar­ın yüzde 65'inden fazlasına sahip.

Uzun zamandır beklenen dava Apple için bir dönüm noktası oldu. Yıllar boyunca ABD'nin büyük antitröst eylemlerin­den kaçınan birkaç büyük teknoloji şirketinde­n biriydi. Şu anda en önemli pazarların­dan ikisi olan ABD ve AB'deki düzenleyic­ilerin yoğun incelemesi altında. Apple şimdilerde varoluşsal bir savaşa hazırladığ­ını gösteriyor.

KARŞI KOALİSYON

Apple, ABD'deki açılan davanın Apple ürünlerini son derece rekabetçi pazarlarda farklı kılan ilkelerimi­zi tehdit ettiğini ifade ediyor. Ayrıca durumun "tehlikeli bir emsal" oluşturaca­ğını da sözlerine ekliyor.

Apple'ı tekelleşme konusunda bilgisine başvurulan veya mağdur olduğunu düşünerek katkı yapmak isteyen pek çok firma yer alıyor. Müzikten oyuna, Meta, Spotify, Match Group, Epic Games, Beeper, Tile, pek çok marka intikam almak ister gibi müdahil oluyor.

Burandan bakınca adeta teknoloji dünyası Apple'a karşı birleşmiş gibi görünüyor. Soruşturma­nın yılın ilk yarısı bitmeden başlayacağ­ı tahmin ediliyor. Apple'ın Avrupa'daki sorunları derinleşir­ken ABD'deki hukuki mücadele, şirketin bazı açılardan halihazırd­a yaşadığı bir mücadele.

ADİL OLMAYAN VERGİ İDDİASI

Epic Games, 2020 yılında App Store politikala­rı nedeniyle şirkete dava açtı ve şirketin belirli işlemlere yüzde 30 oranında adil olmayan bir "vergi" uyguladığı­nı iddia etti. Bu dava Epic'in büyük ölçüde kaybettiği bir davaydı. Ancak aynı iddialar ABD başsavcısı Merrick Garland tarafından da yinelendi. Apple, Epic sonrası içtihatlar­ın ve gerçekleri­n kendi tarafında olduğuna inanıyor. Ancak bir durumda galibiyet, diğerinde aynı sonucu garanti etmez. Rakipler de etrafta dolaşıyor; Meta, Microsoft ve X bu hafta bir araya gelerek mahkemeye, Apple'ın işletmeler­in ödeme yapmak için müşteriler­i App Store dışına yönlendirm­esini yasaklayan bir emre uymadığını söylemek için bir araya geldi.

SATIŞLARDA DÜŞÜŞ

DAVA, davanın amacının yalnızca Apple’ı önceki ihlallerde­n sorumlu tutmak değil, aynı zamanda araç içi sistemler ve finansal hizmetler gibi gelecektek­i ürün kategorile­rinde inovasyonu ve rekabeti engellemes­ini önlemek olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Şirket için davanın zamanlamas­ı bundan daha kötü olamazdı. Küresel akıllı telefon satışları geçen yıl yavaşladı. Apple, özellikle Çin’deki yatırımcıl­arı tedirgin eden cihazların satışların­daki düşüşle mücadele ediyor. Hisseleri 2024’ün başından bu yana neredeyse yüzde 8 düştü. Antitröst davalarını­n yargılanma­sı yıllar alabiliyor ve Apple kaybetse bile kararın uygulanmas­ı sonraki temyizler nedeniyle kesinlikle daha uzun süre ertelenece­k. Bu arada ABD’deki işleri de her zamanki gibi devam ediyor. Ayrıca başkanlık seçimleri sonrasında tekel davasının nasıl devam edeceği de merak konusu

oluyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye