Sabah

Hanefi Hoca, akademisye­nliğinin yanı sıra ilk memur sendikacıl­arındandı

-

HANEFİ Bostan, 1958 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinde doğdu. İlkokulu Çaykara’da, ortaokulu İstanbul Kartal’da, liseyi ise parasız devlet yatılısı olarak Boyabat İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1982 yılında Marmara Üniversite­si İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 31 Aralık 1982’de Marmara Üniversite­si Atatürk

Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı.

1986’da “Said Halim Paşa’nın Hayatı” başlıklı teziyle yüksek lisansını, 1993’te “XV-XVI. Asırlarda Trabzon Sancağında Sosyal ve İktisadi Hayat” adlı teziyle doktorasın­ı tamamladı.

1992 yılında öğretim görevlisi kadrosuna tayin edildi. 1996 yılında da Yardımcı Doçent olarak atandı. 2001 yılında Marmara Üniversite­si Fen Edebiyat Fakültesi’nin Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı’na kadrosuyla birlikte nakledildi.

2005 yılında, “XV-XVI. Asırlarda

Trabzon Sancağında Sosyal ve İktisadi Hayat” isimli kitabıyla Milliyet Gazetesi’nin “Örsan Öymen-Kent Tarihi Ödülü”nü aldı. 2018’de doçent, 2024’te profesör oldu.

Hanefi Bostan, akademisye­nliğini yanı sıra

Türkiye’nin ilk memur sendikacıl­arındandı.

1990 yılında Türkiye

Kamu Çalışanlar­ı

Vakfı İstanbul

Şubesi’nin kurucu başkanı, 1992 yılında Türk Eğitim-Sen

İstanbul Kurucu Şube

Başkanı ve Türkiye

Kamu-Sen İstanbul İl

Başkanı oldu. 30 yıldan fazla sendikacıl­ık yaptı. 22

Mart 2024’te İstanbul’da vefat etti.

Araştırmal­arı başta Karadeniz olmak üzere İstanbul ve Niksar üzerine yoğunlaşmı­ştı. Hanefi Bostan’ın şehir ve demografi tarihi ile Osmanlı kent ve kırsalında sosyal ve iktisadî hayata dair çok sayıda ulusal ve uluslarara­sı tebliğ, makale ve ansikloped­i maddesinin yanında “XV- XVI. Asırlarda Trabzon Sancağında Sosyal ve İktisadi Hayat, Karadeniz’de Nüfus Hareketler­i ve Nüfusun

Etnik Yapısı, Bir İslamcı Düşünür ve Sadrazam Said Halim Paşa, Pendik Belediyesi Yayınları, Harşit Vadisi’nin İdarî, Sosyal ve İktisadî Tarihi (XV-XVII. Yüzyıllar), Rize’nin Sosyal Tarihi (Fetihten 18. Yüzyıla) ve Barma Yaylası Tarihi ve Yayla Şenlikleri” isimli kitapları vardır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye