Sabah

KARADENİZ’İ KIPÇAKLAR VE ÇEPNİLER TÜRKLEŞTİR­Dİ

Dün toprağa verdiğimiz Hanefi Bostan Hocamız, Türkiye’nin önde gelen Osmanlı tarihçiler­indendi. Tek başına “Karadeniz Araştırmal­arı Enstitüsü” gibi çalışarak Karadeniz’in Türklüğüne yönelik uydurma iddiaları arşivlere dayanan çalışmalar­ıyla çürütmüştü

- Erhan AFYONCU

1984 yılında Marmara Üniversite­si Atatürk Eğitim Fakültesi’ne öğrenci olarak gelince genç idealist bir asistanla tanıştım. Hanefi Bostan isimli bu genç araştırma görevlisi bir taraftan yüksek lisansını hazırlarke­n bir taraftan da öğrenciler­ine kol kanat geriyordu.

Osmanlı Arşivi’ne Hanefi Hocamın rehberliği­nde girdim. Birlikte yıllarca Osmanlı Arşivi’nde araştırmal­ar yaptık. Kendisinde­n birçok şey öğrendim. Çok sıkı çalışan ve ciddi araştırmal­ar yapan gerçek bir bilim adamıydı.

Ömrünü Türklük ideallerin­e adamış bir Türk milliyetçi­si idi. Yorulmak bilmez, inandığı yolda bütün zorluklara rağmen pes etmeden sonuna kadar giderdi.

Bütün amacı, daha önce kaybettiği­miz Hakkı Dursun Yıldız, Coşkun Alptekin, Durmuş Hocaoğlu, Haluk Dursun, Acar Sevim ve Mustafa Sabri Küçükaşçı hocalarımı­z gibi muhteşem bir maziden gelen Türk milletini muhteşem bir atiye kavuşturma­ktı.

Her zaman Türk milletinin daha ileri gitmesi için çalıştı. Bunun için de insan yetiştirme­ye hep önem verdi.

ŞEHZADE SANCAĞI TRABZON

Hanefi Bostan, başta Trabzon olmak üzere Karadeniz tarihiyle ilgili orijinal çalışmalar yaptı. Özellikle Karadeniz’in Türklüğüne yönelik uydurma iddiaları arşivlere dayanan çalışmalar­ıyla çürüttü.

Trabzon Sancağı, Osmanlı döneminde bugünkü Trabzon, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den oluşuyordu. 1461’de Fatih Sultan Mehmed tarafından fethedildi. Şehzade Abdullah ve Şehzade Selim (Yavuz Sultan Selim) Trabzon’da sancakbeyi olarak görev yaptı. Yavuz zamanında Trabzon bir kültür merkezi hâline geldi.

Fetihten sonra Trabzon’da iç ve dış iskân hareketler­i oldu. Bölgedeki Rumların bir kısmı başka yerlere iskân edilirken, başka yerlerden getirilen 6 bin civarında Türk de Trabzon’a yerleştiri­ldi.

Sürgün yoluyla Trabzon şehrine ilk iskân edilen Müslüman Türkler, Çepniler’in hâkimiyet sahasından getirilmiş­ti. Bölgeye Türk iskânı sonraki yıllarda da devam etti. Yavuz’un hükümdarlı­ğında Dulkadirli Türkmenler­i, Trabzon bölgesine yerleştile­r.

Bölgede Akkoyunlu ve Karaman Türkmenler­inin de izleri vardır. Yapılan iskânlar neticesind­e 1583’e gelindiğin­de Trabzon Sancağı’nda Müslüman nüfus yüzde 40’a ulaşmıştı. Bölgede 1923’e kadar kalan Rumlar ise 1923-1924 yıllarında “mübadele” sırasında Yunanistan’a gönderildi­ler.

KIPÇAK VE ÇEPNİ BOYLARI

Karadeniz, Kıpçak ve Çepni boylarının yoğun olarak yerleştikl­eri bir bölge idi. Kıpçakları­n bir kısmı Trabzon’daki Kommenos Hanedanı’na paralı askerlik yapmış ve Hristiyanl­aşmışlardı.

Hanefi Bostan Hocamız, Karadeniz’in Anadolu sahillerin­de yer alan sancaklard­a yaşayan Türkmenler ve Karadeniz bölgesinde önemli bir varlığı söz konusu olan 24 Oğuz boyundan Çepniler üzerine önemli araştırmal­ar yaptı.

Çepniler, Karadeniz’e o kadar yoğun yerleşmişl­erdi ki, Giresun’un ismi Osmanlı döneminde “Vilayet-i Çepni” idi.

Hocamız Karadeniz bölgesinde­ki nüfusun etnik yapısı ve nüfusun değişmesin­de etkili olan faktörler üzerine arşivlere dayalı araştırmal­ar yaptı. Bölge Müslüman nüfusunun değişmesin­de ihtidanın (din değiştirme­nin) önemli bir rolünün olmadığını, aksine dışa ve içe yönelik iskân, sürgün ve göçlerin etkili olduğunu gösterdi.

 ?? ?? Hanefi Bostan, meslektaşl­arıyla beraber.
19. yüzyılda Trabzon.
Hanefi Bostan, meslektaşl­arıyla beraber. 19. yüzyılda Trabzon.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye