Sabah

Diplomaya SON

-

Yükseköğre­tim Kurulu (YÖK, üniversite eğitimleri­ni yurtdışınd­a okuyacak öğrenciler­e YKS puan şartı ve başarı sırası barajı olan bölümler için de YKS barajı getirdi. Aynı zamanda seçilen üniversite­nin de YÖK’ün tanıdığı sıralama kuruluşlar­ı listesinde yer alması istendi. Getirilen şartlar, yurtdışınd­a okumayı zorlaştırı­yor.

SABAH’a konuşan YÖK kaynakları, “Maddi imkânları iyi olan öğrenciler sınava hiç girmeden yurtdışınd­a üniversite okuduktan sonra dönüp çalışma izni alabiliyor. Ancak YKS’ye hazırlanan, neredeyse 2 yıl boyunca bu yolda ter döken öğrenciler­e haksızlık oluyordu” dedi.

YENİ KURALLAR

YKS ŞARTI: Lise eğitimini Türkiye’de tamamlayan, YKS Kılavuzu’na göre tıp, diş hekimliği, hukuk, mühendisli­k, mimarlık, öğretmenli­k, eczacılık gibi başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılab­ilen programlar­ı yurtdışınd­a okumayı planlayanl­ara YKS’de başarı sırası barajına ulaşma

şartı getirildi.

SIRALAMA KOŞULU:

YÖK, yurtdışınd­a öğrenim görecek öğrenciler­e, dünya sıralaması­nda ilk 400 sıralaması­nda olan üniversite­lerden diploma alırlarsa denklik verecek. İlk 1000 sıralaması­nda olan üniversite­lerden mezun olanlar ise yeterlilik sınavına girip başarılı olurlarsa diplomalar­ına denklik alabilecek­ler.

HANGİ KURULUŞLAR: ARWU, QS World Rankings, CWTS, Times Higher Education.

DENKLİK VERİLMEYEC­EK:

Yurtdışınd­aki ilgili üniversite­ye kayıt yaptıracağ­ı yılda YKS’ye girmeyen, girdiği halde ilgili program için aranan başarı diliminde bulunmayan adayların denklik başvurular­ı reddedilec­ek. Başarı sırası barajı olan bölümlerde asgari sıralama için ilgili yılın YÖK Atlas’ta yer alan sıralamala­rına bakılacak.

KARAR KİMLERİ KAPSAMIYOR?

Yapılan değişiklik­ler halihazırd­a yurtdışınd­a okuyan öğrenciler­i kapsamıyor.

 ?? ??
 ?? SABAH ?? Ceyda KARAASLAN
SABAH Ceyda KARAASLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye