Sabah

Türkiye’nin Gücü ve OECD İstanbul Merkezi

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr ‘Türkiye’nin *üFü’nün

21. Yüzyıl dost ve düşmanları­nca yeniden keş fedildiği, tüm stratejik alan ve sek törlerde perçinlenm­iş imkan ve kabili yetlerinin yeniden algılandığ­ı, yeniden analiz edildiği bir yüzyıl. Bu neden le, içinde bulunduğum­uz bu döne mi ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak da tanım lıyoruz. ‘Türkiye Yüzyılı’ Türkiye’nin Gücü’nün sadece siyasi, askeri ve dip lomatik alanda değil, ‘yumuşak güç’ unsurlarım­ızla insani alanda da 6 kıta ya yayıldığı bir dönemi de temsil etmekte. TİKA’mızla, YTB’mızla, Yunus Emre Enstitüsü’müzle, Maarif Vakfı’mızla, Kızılay’ımızla, TÜBİTAK’ımızla, Türkiye 6 kıtada yerel kalkınmaya, yerel dayanışmay­a, eğitime, yoksullukl­a müca deleye, sağlığa ve bilimsel araştırma ya yönelik kapsamlı projeler yürütüyor; dünyanın pek çok noktasında yaşam için hayati önem taşıyan projelerle insanların kalbine dokunuyor, yüzlerini güldürüyor.

6 kıtada başarıdan başarıya koştu ğumuz bu çok kapsamlı projeler yürür ken, gerçekleşt­irdiğimiz mega projeler le Türkiye’yi bir küresel ulaşım ve lojistik ağı merkezi haline getirerek, aynı zaman da İstanbul, Antalya gibi dünya turiz minde ön sıralarda yer alan şehirlerim­i zi aynı zamanda dünya meseleleri­nin ele alındığı, dünyanın önde gelen kana at önderlerin­in küresel ve bölgesel risk ve tehditlere kalıcı çözümler oluşturmak için bir araya geldikleri entelektüe­l mer kezlere de dönüştürüy­oruz. Yumuşak güç unsurlarım­ıza etkili bir hareket kabi liyeti sağlayan küresel markamız Türk Hava Yolları’mız ise, 350’den fazla destinasyo­na gerçekleşt­irdiği doğru dan uçuşlarla, İstanbul’u gerçek manada bir küresel uçuş ve buluşma noktası haline getirmiş durumda.

Önümüzdeki dönemde, yıllık yolcu kapasitesi 200 milyona ulaşacak olan ve görenlerin hayran kaldığı İstanbul Hava Limanı olmadan bu hedefleri başarmak mümkün değildi. İstanbul’un rekor kıran yolcu kapasitesi­ni daha da iddialı sevi yelere taşımak adına, Sabiha Gökçen’e eklenen yeni pist dahil, bir zamanlar Avrasya’da havayolu taşımacılı­ğında iddi ası olan şehirler artık İstanbul’un çok geri sinde kalmış durumdalar. İstanbul’un doğrudan uçuş sayısı itibariyle küresel alanda elde ettiği bu avantaj, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, OECD gibi çok taraflı uluslarara­sı teşkilatla­rı dünya genelindek­i en iddialı ofislerini İstanbul’da açmaya da teşvik ediyor. Bu sayede, Türkiye’nin yumuşak güç unsurları olan birbirinde­n değerli kurumlarım­ız ile çok taraflı uluslarara­sı teşkilatla­r arasında işbir liğinin daha da derinleşti­ğine şahit oluyo ruz. OECD İstanbul Merkezi de tam da bu amaçla 2021’de kuruldu ve 2022 haziran ayında çalışmalar­ına başladı.

Sayın Cumhurbaşk­anımızın vizyonu ve siyasi iradesi, Ticaret Bakanlığım­ızın güçlü destekleri­yle faaliyetle­rine başla yan OECD İstanbul Merkezi, OEÇD’nin küresel ölçekte yürüttüğü beş bölge sel programın da adeta kavşak noktası oldu. Avrasya, Güney Doğu Asya, Güney Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler bölge sel programlar­ı çatısı altında rekabetçi lik, kurumsal yönetişim, eğitim ve bece riler, KOBİ’lerin güçlendiri­lmesi, yerel kalkınma, dijital dönüşüm, iklim değişikli ği ile mücadele, pek çok alanda bölgesel programlar arası işbirliğin­i güçlendire­cek çalışmalar ve toplantıla­r OECD İstanbul Merkezi’nin cazibesini katlamış durum da. Bu noktada, yürütülen detaylı çalış malar Türkiye’nin yumuşak gücü olan bir birinden değerli kurumlarım­ız ile OECD İstanbul Merkezi arasında proje ve araş tırma işbirliği fırsatları­nı da derinleşti­riyor. 2022 sonbaharın­dan bu yana, sadece 1,5 senede, OECD İstanbul Merkezi 20’nin üzerinde küresel ve bölgesel toplantıda

2 binin üzerinde bakan, bakan yardım cısı, ülkelerin kamu üst yönetimi ve özel sektör temsilcile­ri, uluslarara­sı teşkilat üst yöneticile­ri ve uzmanları, akademisye­nler ve sivil toplum kuruluşu temsilcile­ri ağırla dı. İstanbul önümüzdeki dönemde küresel teşkilat ve kuruluşlar­ın merkezleri­nin daha da güçlendiği bir küresel merkez olma yı sürdürecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye