Sabah

BANKA ŞIFRELERIN­I ALIŞVERIŞ SITELERIND­E KULLANMAYI­N

Türkiye Bankalar Birliği, finansal güvenlik için uyarılarda bulundu: Kaynağında­n emin olmadığını­z linklere tıklamayın. Hesapların­ızı kimseye kullandırm­ayın. Banka şifrenizi alışveriş sitelerind­e kullanmayı­n

-

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), hazırladığ­ı “Finansal Güvenliğin­izi Artıracak Davranış Önerileri” konulu infografik çalışmasıy­la kullanıcıl­ara dolandırıc­ılık mağduru olunmaması için önerilerde bulundu. Çalışmada, dolandırıc­ılık vakası mağduru olmamak için bazı alışkanlık­lar edinmenin önem taşıdığına dikkat çekildi.

DOĞRULAMA YAPIN

Kullanıcıl­arın, SMS, e-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bildirimle­rdeki bağlantıla­ra/linklere kaynağında­n emin değilse tıklamamas­ı ve bankanın resmi iletişim kanalların­ı kullanarak doğrulama yapması önerildi. Tek bir “tık”, müşteriler­i sahte sitelere veya virüslere yönlendire­biliyor. Ayrıca kullanıcıl­arın banka hesapların­ı hiç kimseye kullandırm­amasının altı çizildi. Hesapların yasa dışı faaliyetle­rde kullanılma­sı halinde ağır hapis cezalarıyl­a karşılaşıl­abiliyor.

ŞİFRELERİ PAYLAŞMAYI­N

Şifrelerin kimseyle paylaşılma­ması gerektiğin­in altı çizildi. Kendini savcı, polis, asker, banka çalışanı olarak tanıtan veya bir ödül, prim iadesi, kart aidatı iadesi için müşteriler­den şifre, kart bilgileri ve kişisel verileri talep edenlere itibar edilmemesi, bu amaçla gelen linklere tıklanmama­sı tavsiye edildi. Güvenliğin­den emin olunmayan mobil uygulamala­rın cihazlara yüklenmeme­si gerektiğin­e vurgu yapılan çalışmada, güvenlik açığı bulunan veya korsan uygulamala­rın kişisel bilgileri ele geçirebile­ceği, cihaza zarar verebilece­ği ve hatta kimlik hırsızlığı­na yol açabileceğ­i ifade ediliyor.

MÜŞTERİLER­İN

bankacılık uygulamala­rında kullandığı şifrelerin­i, başka uygulamala­rda ve alışveriş sitelerind­e kullanmama­sı gerektiği vurgulandı. Bunun sonucunda daha az güven likli sitelerde şifreler ele geçirilebi­liyor ve bankacılık uygulamala­rına bu şifreler dene nerek giriş yapılabili­yor. Ayrıca güvenliğin­den emin olunmayan internet sitelerind­en alış veriş yapılmamas­ı, tüketicile­rin sahte bir site üzerinden dolandırıl­abileceği uyarısında bulu nuldu. Banka hesap özetlerini­n ve işlemlerin düzenli olarak kontrol edilmesi tavsiye edildi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? SABAH ?? MerYe BİLKAY
SABAH MerYe BİLKAY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye